Поредната порция апетитни имоти, владение на обявена в несъстоятелност компания,

...
Поредната порция апетитни имоти, владение на обявена в несъстоятелност компания,
Коментари Харесай

И на Камен бряг - апетитни имоти за стотинки

Поредната порция апетитни парцели, притежание на оповестена в неплатежоспособност компания, попаднала в това състояние поради банкрута на Корпоративна комерсиална банка, бяха извадени на търг тези дни. Заради насъбрани задължения ще се продават активи на "Пирин голф пропъртиз " ООД. Назначеният от съда синдик на сдружението Ванко Митев предложи за обмен близо четиредесет декара от терен, ситуиран в Камен бряг, до Каварна. Това е първият опит да бъде открит покупател за тях, само че въпреки избраната цена за тях да е надалеч от понятието "стряскаща ", мераклия за тях по този начин и не се е появил - това научи в " БАНКЕРЪ " от самия синдик. Първоначалната оценка на тези парцели е 1 376 000 лева, или по 34.4 лева за кв. метър. Очевидно даже да бъде проявен интерес към тях, бъдещият покупател ще изчака цената им да падне най-малко с 20 на 100 при идващото им оповестяване на търг.

Ако съдим по текстовете в първото правосъдно решение (№35) на Софийския градски съд от 10 януари 2017-а, когато "Пирин голф пропъртиз " е оповестена за "свръхзадлъжняла ", задълженията му към фалираната финансова институция са били в общ размер от 5 238 096.75 лв.. Делото е формирано по гледище на Корпоративна комерсиална банка през 2016 година. Любопитна детайлност е, че то има три заема към банката: първият е провиснал през 2007-а, другите два - през 2011 година. Компанията постоянно е изплащала отговорностите си до 25 юни 2014-а, написа в документа. Или, казано по-просто, до месеца, в който

банката беше завладяна на "абордаж "

Както можем да се досетим, задълженията на сдружението са станали неотложно изискуеми и това е довело до неговия банкрут. Освен парите, които то дължи на банката по времето, когато синдиците желаят от съда да разгласи компанията в неплатежоспособност, тя към този момент има насъбрани отговорности и към Националната организация по приходите. Приходната организация към този момент е наложила забрана на друга част от парцелите му - на земи в софийското село Бусманци. Става въпрос за задължения в размер на още 2 813 850.01 лева, написа в правосъдното решение.

Така общите му задължения надвишават 8 млн. лв..

Фирма "Пирин Голф Пропъртиз " е основана на 30 септември 2005-а като сдружение с лимитирана отговорност, с капитал от 50 хиляди лева (50 дяла по хиляда лева). Дяловете в сдружението са разпределени поравно (по 25 дяла) сред неговите учредители Анита Христова и Иван Кадийски.

Самият Иван Кадийски има участия в няколко други компании, които също са употребили солидно кредитиране от Корпоративна комерсиална банка. Най огромното от тях е акционерното сдружение "Биокемикъл БГ ", в което той е бил член на съвета на шефовете. Дружеството е основано през 2010-а с акционери Пайн кемикълс - 50%, и "Пирин голф пропъртиз " - с 50 на 100 дял. То също е оповестено в неплатежоспособност по иск на синдиците на банката от 2016-а поради дълг от над 17 млн. евро. При основаването си тази компания е получила кредитиране за покупка на недвижими парцели и машини за произвеждане на биодизел. Непогасените отговорности към кредитната институция (по данни от самата нея към 16 февруари 2017-а) на тази и обвързваните с нея компании ( "Кристал Химия Трейдинг - БГ " ЕООД, "Юлита 2002 ", "Пайн Кемикълс ", "Пирин голф пропъртиз ") са били на сума 41 559 623.34 лв..

Както можем да се досетим, надали банката ще може да си прибере назад и една десета от тези заеми, защото даже да се осъществя продажбата на активите на тези компании, цените им (като имоти) са пренебрежимо дребни спрямо това, което е можело да бъде осъществено, в случай че производството и реализацията на плановете им са били приключени.

Илюстрация за предизвестената невъзможност е фактът, че през предходната година запорираните поради задължения земи на “Пирин голф пропъртиз” в Бусманци са разпродадени на смехотворни цени.

На 27 септември предходната година синдикът на сдружението Ванко Митев съумява да откри покупател за трите парцела на компанията, които са с обща повърхност от 8909 км. м за сумата от 430 000 лв.. Според нотариалния акт, с който в. "БАНКЕРЪ " разполага, цената на спазарените парцели е под 50 лева за квадратен метър. На този декор не е неприятно да споменем, че същите тези земи са били заложени в банката през 2008-о против заем от 1 200 000 евро...

Купувач е "Дарос енерджи4 ООД, благосъстоятелност на Росен Тодоров Илиев и Кирил Йорданов Илиев. По данни от Търговския указател главната активност на компанията е обвързвана с правене на планове в региона на енергетиката, вятърни и енергийни паркове, произвеждане и продажба на електрическа енергия.

Информацията за новите притежатели

на парцелите в Бусманци е много любопитна. Оказва се, че те са родственици на известните в предишното висаджийски босове Васил и Георги Илиеви (вече покойници). За първи път връзката им с кюстендилския мафиотски клан излезе нескрито, когато стана ясно, че близки на именитите братя са станали притежатели на Малка водно електрическа централа "Кресна електрик ".

Скандалният минивец

построен преди време от предприемача Тодор Димов на водопровода в Кресна, е бил добит от... лелята на починалите братя Илиеви - 77-годишната Милка Илиева. Това е станало посредством няколко фирмени врътки - първата от които е през март 2016-а, когато Тодор Димов продава компанията си "Кресна Електрик " ООД на "Кей Джи Инвест холдинг " ЕООД. За договорката се схваща през февруари 2017-а, откакто общинската администрация стартира да приготвя предложение за съдружничество с новия притежател. Тогава шеф на компанията - с адресна регистрация в Елин Пелин, е Катя Георгиева. За полагане на бизнес връзки е образувана специфична комисия с присъединяване на кмета на Кресна Николай Георгиев, шефа на ВиК сдружението и общински съветници, на които е предоставена задачата да изготвят предложение за реализиране на съглашение със притежателите на водната централа. Докато общинската администрация умува, през юли същата година Катя Георгиева продава фирмения си дял на "Индустриал сервиз инженеринг " ЕООД, който през август е изкупен от сдружението "Водемил " ЕООД, чийто притежател е Милка Илиева, а шеф - нейната щерка Мая Благоева. Така де юре "Кей Джи Инвест холдинг " ЕООД става благосъстоятелност на компанията на 77-годишната Милка, чиято адресна регистрация е на ул. "Китка " №15 в Кресна. В свое следствие сътрудниците от в. "Струма " показаха мнение, че без подозрение зад компанията стои действителният притежател - синът й Йордан Илиев, който от доста години развива мощен бизнес в София посредством многочислените си компании - като се почне от столичните компании за непорочност "Волф " и ДИТЦ на Румен Гайтански-Вълка (за който в този момент се приказва, че се е трансформирал във финансовото гуро на Ахмед Доган), на които беше шеф, мине се през транспортната компания "МТК груп " ООД, която взе за осем години на концесия 16 автобусни линии в София, против което ще получи 140 млн. лева от Столичната община, и се стигне до Водноелектрическа централа "Хубча ", закупен от компанията му "Дани-М- 97 " ЕООД. Дали ще завоюва от договорката с Малка водно електрическа централа в Кресна ще се види занапред. "Водемил " ЕООД е сключило контракт с Общинска банка за 2 040 000 лева, като е заложило предприятието до погашение на парите. Иначе Йордан Илиев има интерес и към земеделието. Наскоро стана ясно, че е засадил 200 дка лозя в региона на МВЕЦ-а в местностите Подината и Крастав хълм, като зад тази инвестиция стои компанията на сина му "Дарос енерджи " ООД, където Кирил Илиев е съучастник с бизнес колегата на татко си Росен Илиев. Тънката нишка на всичко това може би още веднъж може да докара до... Сараите.

Нищо чудно и земите на Камен бряг да бъдат включени в следващо енергийно начинание. Когато са били изкупени земите на Камен бряг, се заприказва, че има план, съгласно който софийската компания "Пирин Голф Пропърти " щяла да застрои южната част на "църковните " земи в Камен бряг - в непосредствена непосредственост до към момента непроучения от археолозите древен некропол, откъдето се отваря прелестна гледка към морския небосвод. Тогава еколози възроптаха, че тук живеят доста застрашени от изгубване растителни и скотски типове, вписани в Червената книга на Европа.

Още преди години стана ясно, че

някогашната църковна земеделска земя

се е трансформирала в урегулиран аграрен парцел, където е възможно ниско жилищно застрояване. Според кадастралните данни от това време Църквата, частният вложител и компанията "Напредък 2006 " (в която взе участие локалният енорийски духовник Методий - със светско име Ставри Хлебаров) са си поделили апетитния терен от 100 дка още през 2007 година. Видно от нотариалния акт, това е станало с утвърждението на варненския епископ и на Епархийския съвет към митрополията. Към този миг компания "Пирин Голф Пропъртис " държи като благосъстоятелност 30 дка от апетитната земя, 10 дка са на били на "Напредък 2006 ", а останалите 60 дка са на църковното настоятелство към храма на прилежащото на Камен бряг село "Свети Никола ". Хората в Камен бряг по това време заподозряха, че мистериозната договорка е осъществена, когато са се подготвяли документите за регистрация на храма "Св. Константин и Елена ". Така или другояче, откакто "Напредък 2006 " лапва цялата апетитна земя, трансферира част от собствеността на софийската компания "Пирин Голф Пропърти ", която в подмяна поема всички разноски по уреждането на документите за урегулиране на парцела и която - по силата на контракта, се задължава да извърши плана за жилищно строителство. Срещу това Църквата трябвало да получи 22 къщички, които ще си поделят митрополията, църковното настоятелство на село Свети Никола и компания "Напредък 2006 ". Останалите 78 парцела трябвало да бъдат за "Пирин Голф Пропъртиз ".

Кой е наточил зъби за този парцел ще се разбере, откакто той бъде продаден. Но не трябва да се не помни, че сходни промоции са единствено за определени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР