Поредна ТЕЛК афера е разкрита от антимафиотите и спецпрокуратурата. Двама

...
Поредна ТЕЛК афера е разкрита от антимафиотите и спецпрокуратурата. Двама
Коментари Харесай

Трима лекари и посредник бяха обвинени за участие в схема за фалшиви ТЕЛК-ове

Поредна ТЕЛК спекулация е разкрита от антимафиотите и спецпрокуратурата. Двама ръководители на столични ТЕЛК комисии, един психиатър - шеф на медицински център и един медиатор са упрекнати в издаването на ТЕЛК решения с погрешно наличие против подкупи. От началото на годината до през вчерашния ден групата е осигурила пенсии по болест на над 100-тина души, които нямат никакви болести. От домовете на обвинените са конфискувани няколко десетки хиляди лв. и документи на още стотици претенденти за ТЕЛК-решения.


В началото на годината чиновник на Министерство на вътрешните работи получил предложение да се снабди с ТЕЛК решение за над 50% неработоспобност. Препоръчано му било да се възползва от услугата на групата против цена от 1000 до 3000 лв..
Евгения Деянова, прокурор в Специализираната прокуратура: Тази услуга е включвала от подготвянето и обезпечаването на целия набор медицински документи до придружаването на претендента за явяване пред ТЕЛК, в това число до даването му на направеното експертно решение от ТЕЛК.  Полиция влезе в ТЕЛК-Благоевград, ревизират преписки Полиция влезе в ТЕЛК-Благоевград, ревизират преписки
Икономическа полиция влезе на инспекция във Втори състав на ТЕЛК- Благоевград. Причината - подадени сигнали от пациенти против комисията, по отношение на...

Информация за групата се разпространявала единствено от нейни клиенти, които към този момент са се сдобили с ТЕЛК решения, даващи право на пенсия по болест. Те давали гаранции на медиатора, че новият претендент е сериозен.
Сийка Милева, прокурор в Специализираната прокуратура: Бъдещият клиент е следвало да бъде доведен от остарял клиент и да бъде предложен.
Така новият претендент за ТЕЛК-решение попадал при медиатора - притежател на магазин за облекла на Женския пазар. На него давал капаро, в тази ситуация с служителя на реда - клиент то било 400 евро - и персоналните си данни.
Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Посредникът е индивидът, който провежда всичко. Този медиатор " лицето Х " се свързва със съответни лекари, които дават етапни епикризи, издават се избрани документи, той поддържа връзка с ТЕЛК комисията.  Нови ограничения против подправените решения от ТЕЛК Нови ограничения против подправените решения от ТЕЛК
Нови ограничения против издаването на подправени ТЕЛК-решения. Здравното министерство предлага в тях да се вписва кодът по интернационалната подредба на болест...

Посредникът е провел и всички прегледи и проучвания без клиентите да се срещат с който и да е от лекарите, ангажирани с освидетелстването им.
Сийка Милева, прокурор в Специализираната прокуратура: Фиктивно са били настанявани в психиатрични и други отделения с единствената цел те да получат медицински документи, след което да се вдигне % на неработоспособност.
Когато решението било готово, на медиатора се давала останалата част от сумата. Едва тогава клиентът отивал при ръководителя на съответния ТЕЛК, с цел да си получи документа. В случая с полицая-клиент за 55% нетрудоспособност през вчерашния ден той броил още 1200 лв. и банкнотите са открити в единия от арестуваните. За 4-мата задържани прокуратурата ще изиска непрекъснато задържане.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР