Поредна работна среща за обсъждане готовността за участие в изборния

...
Поредна работна среща за обсъждане готовността за участие в изборния
Коментари Харесай

7 от общините във Варненско с решения за временно изпълняващ длъжността кмет

Поредна работна среща за разискване готовността за присъединяване в изборния развой, за предприемане на съответни ограничения и основаване на организация, съответстваща на изборното законодателство, за естественото протичане на изборите за общински съветници и кметове, организира професор Андрияна Андреева с кметове на общините от Варненска област.

В нея взеха присъединяване и Антоанета Петрова – зам. регионален шеф, и Илияна Тодорова – старши специалист в дирекция „ Административен надзор, районно развиване и държавна благосъстоятелност " в Областна администрация Варна.

С оглед на тежестта, която общинските администрации и ОИК поемат на локалните избори, екипът на Областна администрация поставя старания да подкрепи връзката сред тях, с цел да се подхващат своевременни дейности по осъществяване на законовите разпореждания, решенията на ЦИК и напътствията от Министерски съвет.

Екипът на Областна администрация увери кметовете, че навреме и без закъснение ще им бъдат предоставени централизирано доставяните бумаги и материали. Броят на кандидатските листи, чието печатане е предоставено на общинските администрации би трябвало да е съгласуван с броя на СИК и ПСИК.

Беше обърнато внимание на напътствията, дадени в Решение на ЦИК №2122-МИ/29.08.2023–т.43, свързани с техническите детайлности в работата на ОИК за правилното изписване и печатане на кандидатските листи, предопределени за слагане върху осведомителните табла и в параваните.

За първи път на локалните избори, ЦИК предлага за гласуващите гласоподаватели с повредено зрение или със усложнения в напредването, по опция да бъдат обезпечени аудиоплеър и Брайлов образец. Добре е да бъдат подсигурени и медицински екипи, които да обезпечават изборния ден.

На срещата стана известно, че в 7 от общините общинските препоръки към този момент са приели решение за избор на краткотрайно изпълняващ длъжността кмет за период до полагане на клетва на новоизбрания. Крайният период за тези решения на общинските препоръки е 20.10.2023 година

Очаква се ЦИК да одобри и утвърди Методически инструкции за ОИК и за СИК.

Областна администрация ще продължи дейната връзка сред всички институции, виновни за организирането и законосъобразното осъществяване на почтени и транспарантни локални избори, с цел да могат и оптимално по-голям брой гласоподаватели да вземат присъединяване в тях.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР