Поредна доза критики бе отправена към енергийния регулатор заради изчисленията

...
Поредна доза критики бе отправена към енергийния регулатор заради изчисленията
Коментари Харесай

КЕВР: Моментно евтините газ и ток не са показателни за цените

Поредна доза рецензии бе отправена към енергийния регулатор поради изчисленията му за прогнозните цени на топлинната и електрическата сила от 1 юли 2020 година до края на юни 2021 година Разчетите бяха разисквани по време на публични разисквания във вторник, които бяха излъчени онлайн и в които се включиха националният омбудсман Диана Ковачева и предшественичката ѝ Мая Манолова, през днешния ден водач на гражданското придвижване " Изправисе.бг ", декларирало желание да се яви на парламентарните избори следващата година.

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) обаче също отбрани сметките си. Нейни представители обясниха, че сегашните моментни ниски цени на природния газ и на електрическата енергия на борсата не са показателни за целия предстоящ едногодишен интервал, с цел да се употребяват единствено те. Трябва да се взимат поради и фючърсните покупко-продажби и пазарните условия и логичност, както и е сторил регулаторът.

Така на този стадий остават без смяна плануваните понижение на цената на тока приблизително с 0.55 на 100 за бита по отношение на досегашните цени и повишаване с към 22 на 100 на парното и топлата вода спрямо настоящите през последните два месеца цени, само че с 14 % по-малко съотнесено към предходния отоплителен сезон.

Общественият бранител Диана Ковачева изрази мнение, че избраните планирани цени за топлоенергията в идващия едногодишен интервал не регистрират забележителното понижение в цената на природния газ през последните месеци. Според нея потребителите ще бъдат ощетени, в случай че не заплащат по действителни цени.

Тезата на КЕВР обаче е, че в случай че се дефинират всеки месец цени за парното потребителите са изложени в огромна степен на основни промени, който в този момент тя планува за цялата година и ги регистрира в прогнозната цена, която ще бъде променяна, единствено в случай че се реализиран над 15-процентни отклонения в месечната цена на газа. Освен това топлофикациите нямат техническа опция да засичат топломерите на своите клиенти вкупом в последния ден на месеца, с цел да няма ощетени при смяната на моментните цени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР