Поредицата от избори ясно показаха, че политическата безпътица се възпроизвежда.

...
Поредицата от избори ясно показаха, че политическата безпътица се възпроизвежда.
Коментари Харесай

Доц. Момчил Дойчев пред „Марица“: Дано през 2023 г. сложим к...

Поредицата от избори ясно демонстрираха, че политическата обърканост се възпроизвежда. Всеки следващи нови избори ускоряват, вместо да вземат решение проблемите на рецесията. 

Това съобщи особено за " Марица " доцент Момчил Дойчев. Ето по какъв начин известният социолог и академични учител вижда развиването на политическата обстановка у нас след връчването на втори мандат за сформиране на кабинет за 3 януари, както оповестиха от прессекретариата на президентството:   

 

" Кризата с даването на мандати и продължение на президентското ръководство води до това партиите в този си тип да усилват недоверието към себе си.  

Още след изборите на 2 октомври предложих вид за преустановяване на политическата мъка у нас: основаването на самобитно служебно парламентарно държавно управление със задача да извърши нужните дейности и да реши най-наболелите проблеми на страната – справяне с инфлацията, Плана за резистентност и развиване. Това обаче не се случи, подобен кабинет не беше формиран. 

Има напълно дребен късмет за сформиране на кабинет с втория мандат, в случай че изискванията на ГЕРБ бъдат чути от Политическа партия и бъде формирано компромисно държавно управление, което да назовем условно служебно експертно. 

Това счита доцент Дойчев. 

Според специалиста при неуспех на втория мандат е  допустимо президентът да  даде третия на Български напредък, след влошените връзки с Демократична България и Българска социалистическа партия.

 Съмнително е обаче дали БВ ще накара двете огромни партии ГЕРБ и Политическа партия да го поддържат. Дори да се реализира кабинет с трети мандат на БВ, той ще ни остави още веднъж в обърканост. Агонията би траяла, даже да се сформира такова постоянно държавно управление, което може да падне във всеки миг, в случай че решат ГЕРБ или Политическа партия, разяснява доцент Дойчев.  

Според него  вероятността да сме на избори през пролетта е 90 %.

Твърде огромна е и вероятността за предварителни парламентарни избори с локалните идната есен.

Но избори и през март няма да решат политическата ни алтернатива. Ще се получи даже по-лош резултат от настоящия, счита социологът.

Впрочем на политтехнолозите на Кремъл тъкмо това е задачата – България да бъде дестабилизирана, тотално да нарасне недоверието към парламентарната народна власт и да се вкара посредством служебни държавни управления президентско ръководство. Засилват се гласовете на глашатаите за президентска република, а България да излезе от демократичния свят и да се привърже към света на   войната, мизерията, към съветския свят,  казва доцент Дойчев. 

Според специалиста войната на Русия против Украйна е разбила  господствалата десетилетия митология, че освободителката ни Русия е всесилна.

Тези митове, набивани ни десетилетия, нямат нищо общо с действителната реалност и ще продължат да се разрушават в съзнанието на българина. Това е вярата за идната година – че ще се освободим от митовете и ще повярваме в личните си сили. И към този момент няма да се надяваме някой да ни оправи, тъй като прекомерно дълго ни „ оправяха “ – повече от 30 години. А си останахме на дъното на Европа, установи специалистът. 

Това нямаше да се случи, в случай че не беше посткомунистическият обир, в случай че не беше политиката ни на два стола -  хем сме с Европа, само че обслужваме съветската олигархия, съветската мафия, която има свои сътрудници и шпиони по високите етажи на властта у нас. Докато те не се махнат, България няма да преуспее, споделя доцент Дойчев. Той се надява  през новата година да продължи осъзнаването на българите, националното ни самоопределение като европейци. И България да тръгне по правилния път.      

Визитка

Доц. доктор Момчил Дойчев е приключил философия в СУ „ Св. Климент Охридски “, специализира философия на историята, социология и политически науки. Работил е в Българска академия на науките. Преподавател в  Нов български университет. Изследовател с необятен кръг от научни ползи. Автор е на монографии и на студии.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР