Поредицата от дипломатически победи, увенчани със сделката за възобновяване на

...
Поредицата от дипломатически победи, увенчани със сделката за възобновяване на
Коментари Харесай

Ердоган изтъква дипломатическите си успехи с поглед към изборите

Поредицата от дипломатически победи, увенчани със договорката за обновяване на износа на зърно от Украйна, дава известна отмора на президента Тайип Ердоган от икономическите проблеми на Турция и предлага проект на тактиката му за акцията за изборите, които ще се проведат през идната година.

Поредицата от дипломатически победи, увенчани със договорката за обновяване на износа на зърно от Украйна, дава известна отмора на президента Тайип Ердоган от икономическите проблеми на Турция и предлага проект на тактиката му за изборите, които ще се проведат през идната година.

Докато се приготвя за това, което се обрисува да бъде най-голямото предизборно предизвикателство в съвсем 20-годишното му ръководство, президентът акцентира достиженията си на международната сцена.

" Турция минава през най-силния си интервал в политическо, военно и дипломатическо отношение ", съобщи той пред хилядна навалица в Северозападна Турция през уикенда, ден откакто организира диалози в Русия с президента Владимир Путин.

Напредъкът в интернационален проект контрастира с мрачната икономическа картина вкъщи, където инфлацията се повишава до 79%, а лирата се колебае покрай рекордно ниските равнища, които доближи по време на последната валутна рецесия през декември.

Опонентите упрекват неортодоксалната икономическа политика на Ердоган, включваща поредност от понижения на лихвените проценти макар високата инфлация и уволнението на трима шефове на централната банка от 2019 година насам, поради които страната има огромни дефицити по настоящата сметка и е подвластна от външно финансиране в поддръжка на стопанската система.

Ердоган съобщи, че плодовете от икономическите политики на държавното управление - приоритизиране на износа, производството и вложенията - ще станат по-ясни през първото тримесечие на 2023 година

Междувременно държавни чиновници и висши членове на ръководещата му партия АК показват президента като общественик, изправен против противници на изборите, които надалеч не могат да се сравнят с неговите интернационалните качества.

" Независимо дали го харесвате или не, Ердоган е водач ", съобщи почитан турски чиновник, като твърди, че никоя друга интернационална фигура не е имала същото равнище на контакти с водещите международни играчи. " В Турция няма водач, който да може да го размени. "

Споразумението за обновяване на износа от Украйна, пресечен след нахлуването на Русия през февруари, би могло да облекчи дефицита на зърно, поради който милиони хора са изложени на апетит, а международните цени се покачват.

Ердоган обезпечи отстъпки от НАТО по отношение на присъединението на скандинавските страни и стартира доближаване със съперничещите си сили в Близкия изток.

През юни Ердоган получи и заричане от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, че ще поддържа продажбата на изтребители F-16 на Турция, откакто Вашингтон блокира опцията Анкара да закупи по-модерни самолети F-35 поради закупуването на съветско оръжие.

Най-дългогодишният ръководещ и най-доминиращата политическа фигура от времето на Мустафа Кемал Ататюрк, основал модерна Турция преди близо век, Ердоган е изправен пред парламентарни и президентски избори, които би трябвало да се проведат през юни 2023 година

Проучване на социологическата организация Metropoll от предходната седмица откри леко повишаване на поддръжката за неговата партия АК до 33,8 %, което към момента е най-вече за всяка една партия. Но той е изправен пред халтав съюз от опозиционни партии, а изследванията демонстрират, че изостава от опозиционните претенденти за президент.

Основните проблеми, които тревожат гласоподавателите, са положението на стопанската система и наличието на 3,6 млн. сирийски бежанци, които Турция посрещна при започване на спора в Сирия, само че от ден на ден се възприемат от турците като съперници за работни места и услуги.

" Правителството употребява външната политика като материал, с цел да прикрие икономическата злополука, в която е въвлякло страната, разказвайки приказки за " дипломатическа победа " вкъщи ", споделя Ердоган Топрак, народен представител от главната опозиционна CHP и старши консултант на нейния водач Кемал Киличдароглу.

Топрак съобщи, че даже на дипломатическия фронт Ердоган прави отстъпки, които " уронват достолепието на страната ни и я вършат слаба ".

Ердоган, който претърпя големи антиправителствени митинги през 2013 година и опит за прелом през 2016 година, се стреми да възвърне обтегнатите връзки с други близкоизточни сили, частично с вярата да притегли извънредно нужни задгранични средства.

Обединените арабски емирства, противник на Турция в гражданската война в Либия и в разногласието за Катар в Персийския залив, се причислиха към Китай, Катар и Южна Корея в покупко-продажби за валутен продан с Анкара на обща стойност 28 милиарда $. Турция също по този начин се надява на договорка със Саудитска Арабия и предприе стъпки за възстановяване на връзките с Египет и Израел.

" Избирателите са наясно с изгодите от дипломацията. Понякога те ще се оплакват от стопанската система или бежанците, само че ще гласоподават за Ердоган за продължаването на ефикасната Турция ", съобщи чиновник на АК партия.

Ключово за дипломацията на Ердоган в Близкия изток и отвън него е това, което той назова свое " взаимно съгласие, учредено на взаимно доверие и почитание " с Путин - връзки, които провокират възходяща угриженост измежду сътрудниците на Турция в НАТО, откогато Русия нахлу в Украйна.

Турция се пробва да реализира баланс, като подлага на критика съветската инвазия и дава на Украйна оръжия, като в същото време отхвърля да се причисли към Запада в налагането на наказания на Русия - позиция, която съгласно нея е помогнала на напъните ѝ за ходатайство да дадат резултат.

" Като осигурихме отварянето на зърнения кулоар, ние още веднъж потвърдихме основната роля на Турция в решаването на световните проблеми ", съобщи Ердоган в събота./БГНЕС, Ройтерс
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР