Поредица от случаи на агресия срещу медици бе отбелязана в

...
Поредица от случаи на агресия срещу медици бе отбелязана в
Коментари Харесай

Нов пик на агресията над медици. Ще има ли сериозни наказания?

Поредица от случаи на експанзия против медици бе маркирана напоследък в България, а два от случаите са от последните дни в Русе. Първо имаше разпра сред ноторно известния Венцислав Ангелов - Чикагото и общопрактикуващ доктор в русенското Ново село. В неделя последва сходен случай. Двама мъже и жена нахлуха в Коронавирус отделението на Университетска болница „ Медика ”, един от мъжете блъскал доктор, блъснал и душил охранителя и заплашвал с ликвидиране медицинския личен състав.

Над 400 са били нападенията против медици в незабавните отделения на страната през 2019 година Именно това става причина Българският лекарски съюз години наред да желае да се завиши минималното наказване за подобен вид закононарушения. Според юриста Пламен Таушанов инкриминирането на нападенията над медици не е довело до резултат.

„ Проблемът е в това, че не са основани предпоставки, с цел да може да се търси наказателна отговорност ”, уточни бранителят пред Нова телевизия и посочи да вземем за пример, че фрагментите, снимани в кабинета на лекаря в Ново село, не могат да се употребяват в съда.

Той напомни, че обстановката с нападенията над лекарите не е нещо ново. Според Таушанов, когато е желана смяна в закона през 2020 година, топката се е прехвърляла.

„ За 400-те случая през 2019 година прокуратурата споделя, че при тях има единствено няколко досъдебни производства, които не са завършили. Тоест, няма съображение - няма проблем. Което е несериозно. Без прокуратурата, няма по какъв начин да се издигнат обвинявания ”, безапелационен е юристът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР