Поредица от скандали повишиха напрежението по оста Москва-София. Остри реплики

Поредица от скандали повишиха напрежението по оста Москва-София. Остри реплики ...

Напрежение по оста Москва-София: Гебрев, изложба, шпиони....


Поредица от скандали повишиха напрежението по оста Москва-София. Остри реплики си размениха дипломатическите представителства заради изложба по повод 9 септември, организирана от руското посолство у нас. Дни по-късно пък обвинение в шпионаж в полза на Русия предизвика още повече дрязги.

Бяха задържани и разпитани осем души, а на председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов е повдигнато обвинение.

Очаква се днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова да изрази официалната позиция на Кремъл по въпроса.Още по тематаЩе доведе ли до дипломатическа криза шпионският скандал?12 сеп 2019 09:2755Конфликт САЩ – Русия? Европейците: ЕС да е неутрален12 сеп 2019 07:0097След шпионския скандал. Ще се стигне ли до дипломатическа криза с Русия?11 сеп 2019 19:05108

"Тепърва ще илзизат скандали и това ще се разраства. Освен че се очаква официална позиция на руското външно минисерство, през октомври предстои посещение на нашия външен министър в Русия. Всичко това ще доведе до обстрелване с думи. Тонът ще продължава да се втвърдява", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в "България сутрин".

Според него се вижда изостряне на отношенията между САЩ и държавите от Западна и Централна Европа към ситуацията в Русия през последните месеци.

"Всички руски проекти, които трябва да се  случат на териториите на страни членки на ЕС и най-вече НАТО, биват поставятни под сериозно напрежение от САЩ. Политиката се опитва да спре руското влияние", посочи Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му този казус тлее от няколко месеца.

"Започна с предполагаемото отравяне на Гебрев в синхрон със случая Скрипал. Сега се правят паралели с намесата на Русия в изборите за президент в САЩ през 2016 г. и с президентските избори в България. Този конфликт не е започнал от вчера", обясни Керемедчиев.

Той заяви, че очаква реакцията на Кремъл за шпионския скандал да бъде рязка и остра.
По публикацията работи: Боряна Павлова

Източник: dnes.bg