Поредица от китайски текстове на близо 2200 години, написани върху

...
Поредица от китайски текстове на близо 2200 години, написани върху
Коментари Харесай

Това ли е най-старият анатомичен атлас?

Поредица от китайски текстове на близо 2200 години, написани върху коприна, бяха открити заровени в антични гробници. Те съдържат най-стария оживял анатомичен атлас, настояват учени, представени от Live Science.

Текстовете са открити през 70-те години на предишния век в гробниците Мавандуй, южно-централен Китай. Гробниците принадлежат на маркиз Дай, брачната половинка му лейди Дай и синът им. Текстовете са изключително сложни за схващане и употребяват термина „ меридиан “, за означение на части от човешкото тяло. В публикация, оповестена в The Anatomical Record, проучвателен екип, управителен от Вивиан Шоу, преподавател по анатомия в Бангорския университет в Уелс, Англия, твърди, че тези текстове са „ най-старият оживял анатомичен атлас в света “.

Нещо повече - текстовете " както предхождат, по този начин и дават информация за по-късните акупунктурни текстове, които са в основата на акупунктурната процедура през идващите две хилядолетия ", настояват откривателите. Текстовете, написани с китайски писмени знаци, са сложни за схващане. „ Уменията, нужни за тяхното пояснение, са разнородни, което изисква от откривателя първо да умее да чете автентичен китайски и второ - да извърши анатомични проучвания, които разрешават преразглеждане на структурите, за които се отнасят текстовете “, пишат откривателите в публикацията.

Гробниците, в които са открити текстовете. Снимка: beibaoke / Shutterstock

Предизвикателни текстове

Текстовете, написани с китайски знаци, са извънредно сложни за схващане. „ Нужни са най-различни умения, с цел да могат да бъдат интерпретирани. Първо, откривателят би трябвало да може да чете автентичен китайски, и второ – да може да направи анатомични изследвания, които да му разрешат да преразгледа структурите, за които текстовете приказват “, пишат учените в своя труд.

Ако обаче текстовете се прочетат деликатно, може да се види, че „ меридианите “ се отнасят до елементи от човешкото тяло. Например, в текста се споделя, че един от меридианите стартира „ в центъра на дланта, минава по предмишницата сред двете кости, като следва право по сухожилията, пътува под сухожилието на бицепса, до подмишницата, и сец със сърцето. " Изследователите настояват, че това изложение на " меридиан " в действителност се отнася до пътя на лакътната артерия, главния кръвоносен съд на предмишницата. Друг образец от античния текст разказва " меридиан " в стъпалото, който " стартира от огромния пръст и минава по медиалната повърхнина на крайници и бедрото. Свързва се в глезена, коляното и бедрото. Той пътува по адукторите на бедрото и покрива корема. " Този " меридиан " в действителност разказва " пътя на дългата сафенозна вена ", канал, който придвижва кръв от краката назад към сърцето, пишат откривателите.

Учените са безапелационни, че тази находка съставлява " най-ранният оживял анатомичен атлас, предопределен да даде малко изложение на човешкото тяло за студенти и практикуващи медицина в античен Китай “.

Източник: Live Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР