Пореден срив на страната ни в индекса за свобода на

...
Пореден срив на страната ни в индекса за свобода на
Коментари Харесай

Репортери без граници: Може да се окаже опасно да си журналист в България

Пореден срив на страната ни в показателя за независимост на пресата, регистрира годишният отчет на " Репортери без граници " за 2018 година.

В класацията за 2018 година България падна с още две позиции спрямо 2017 година, достигайки до 111-о място в показателя за независимост на пресата.

Според данни от отчета на " Репортери без граници " по този индикатор България се подрежда на най-ниско място измежду всички страни членки на Европейски Съюз . Индексът ни за независимост на пресата ни слага и под всички останали страни от Западните Балкани.

Според отчета в страната ни постоянно престъпни групировки правят физически офанзиви и смъртни закани против публицисти. Докладът регистрира и че страната ни, която е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз и която е на дъното в Европейски Съюз в показателя за независимост на пресата, се е сринала с цели 75 позиции от 2006 година насам, когато България беше на 36-а позиция в класацията.

 Класираха ни на 109-то място в света по независимост на медиите
Класираха ни на 109-то място в света по независимост на медиите

През предходната година България беше класирана на 113-о място

Докладът за България е озаглавен " Непрозрачна и корумпирана " .

" Въпреки че актуалният ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз (до края на месец юни 2018 година) България е с най-нисък показател от всички страни членки, страната е и с по-нисък показател от всичките страни от Западните Балкани, някои от които са претенденти за участие в Европейски Съюз ", написа в отчета.

От " Репортери без граници " виждат в България корупция, както и необятно публикувани секрети съглашения сред медиите, политиците и олигарси.

" Най-прословутото въплъщение на това анормално състояние е Делян Пеевски , някогашен началник на разузнаването в България и притежател на " New Bulgarian Media Group ", написа още в отчета.
Групата на Пеевски имала 6 вестника и направлявала близо 80% от разпространяването на печатни медии у нас съгласно отчета.

 Снимка 352659
Източник:

" Репортери без граници " установяват и че разпределението на средствата от Европейски Съюз към медиите от страна на държавното управление се прави без каквато и да е бистрота. Това подкопавало медиите, само че улеснявало държавното управление при въздържането от отразяване на избрани вести, както и за прикриването на проблематични истории като цяло.

" Може да се окаже рисково да бъдеш публицист в България ", установи отчетът. Заплахите и офанзивите против публицистите в страната са се ускори през последните месеци, показва се още.

 За „ нова пропагандна ера” сигнализират от „ Репортери без граници”
За „ нова пропагандна епоха ” сигнализират от „ Репортери без граници ”

Това излиза наяве от годишния отчет на „ Репортери без граници ”

Докладът на " Репортери без граници " открива утежняване на медийната среда в Европа като цяло.

" Традиционно безвредната среда за публицисти в Европа стартира да се утежнява ", написа в отчета.

Крайно притеснителни са двете убийства на публицисти, които раздрусаха Стария континент - в Малта (Дафне Галиция) и Словакия (Ян Куциак).
Тези събития са тревожни и записват спад в демократичните процеси в Европа. " Дори страните в горната част на показателя за независимост на пресата са наранени от този обезпокоителен климат ", установяват от " Репортери без граници ".

 Недовършената история на убития словашки публицист
Недовършената история на убития словашки публицист

Преди да бъде погубен Куциак разследваше калабрийската мафия Ндрангета
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР