Пореден словесен и остър сблъсък между правосъдния министър Надежда Йорданова

...
Пореден словесен и остър сблъсък между правосъдния министър Надежда Йорданова
Коментари Харесай

Пореден сблъсък между правосъдния министър и главния прокурор

Пореден вербален и изострен конфликт сред правосъдния министър Надежда Йорданова и основният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Пленума на Висшия правосъден съвет, на което би трябвало да се произнесе по редовността и допустимостта на предлагането за предварително освобождение на основния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 година.

" Ако някой смята, че може да се смее при осъществяване на процедура в осъществяване на Конституцията на Република България, това е негово решение и негова отговорност " - по този начин министър Надежда Йорданова отговори на основния прокурор Иван Гешев, който по-рано съобщи, че няма никакви юридически учредения в двете оферти за предварителното му освобождение – на Янаки Стоилов и министъра на правораздаването Надежда Йорданова. „ Ще продължа да упорствам Висш съдебен съвет оптимално бързо да прегледа всъщност изказванията на разнообразни министри на правосъдието – без значение дали са служебни, или в постоянен кабинет, с цел да стане ясно на българските жители това, което е ясно на всеки първокурсник в Юридическия факултет. А точно, че няма никакви юридически учредения и самите изказвания в тях са смешни ", уточни той. 



Според основния прокурор зад всичко това стоят политически ползи.
  " Не бих го нарекъл политическа поръчка. Вероятно интерес имат единствено олигархията и мафията. Вероятно това, което се цели е нелегитимно преодоляване на прокуратурата, лична промяна на основния прокурор , съсипване на наказателното правораздаване с така наречен промени. Но това не е промяна, а дейности, които опонират на ползите на българските жители и общество, изключително в тенденция битка с престъпността ", уточни още Гешев и добави, че има чувството, че министър Йорданова желае да принуди Висш съдебен съвет да спре процедурата на законови учредения, с цел да може „ да продължи да се упражнява по разнообразни медии върху Висш съдебен съвет, че прави някакви дейности “.

Според правосъдния министър, обаче, изказванието на Гешев за политически ползи е меко казано необичайно. 

" Твърдението на Гешев за политически ползи е меко казано необичайно. Това, че правосъдният министър апелира решение на Висш съдебен съвет, което смята за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за бавене на каквато и да е процедура, а предпочитание за определяне на законосъобразността в съответни решения и дейности на Висш съдебен съвет . В настояването по отношение на допустимостта му върша няколко доказателствени претенции с оглед определяне на събитията, които се съдържат в него ", разяснява министър Надежда Йорданова пред публицисти преди съвещанието на Висш съдебен съвет. 

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР