Пореден протест започва от утре. Той ще е на служителите

...
Пореден протест започва от утре. Той ще е на служителите
Коментари Харесай

Служителите на НСИ започват серия от протести в цялата страна

Пореден митинг стартира от на следващия ден. Той ще е на чиновниците на Националния статистически институт, който стартира серия от изразявне на неодобрение в цялата страна, осведоми БиТиВи. Първият митинг е плануван пред постройките на Национален статистически институт в страната и столицата.

Главната причина за недоволството на чиновниците са ниските хонорари. Работните заплати в Национален статистически институт (ЦУ и ТСБ) от 2015 година до 2020 година са увеличавани на база годишна оценка с допустимо най-ниския % (3-4%). През 2020 година с Постановление на Министерски съвет по отношение на Ковид рецесията са увеличени заплатите с до 30% единствено на чиновници от ТСБ, чиито отговорности включват обслужване на терен - осъществяване на проучвания в семействата по метода " лице в лице ". През 2022 година нарастването на заплатите е било 11%, само че все пак равнищата на възнагражденията остават ниски.

От 120 държавни институции Национален статистически институт е на 114-то място по мярка на междинната работна заплата, а териториалните поделенията на Национален статистически институт са на 118 -то място. Средната заплата в Национален статистически институт е към 1300 лв.. Статистиците по териториални поделения пък получават под 1000 лв. месечно.

Синдикат на административните чиновници " Подкрепа " упорства за нарастване на работните заплати в Националния статистически институт с идентична сума за всички работещи, като нарастването да бъде най-малко 50% в перо " разноски за личен състав " или 11,5 милиона лв. на годишна база.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР