Пореден опит за пробив в отношенията между Сърбия и Косово.

...
Пореден опит за пробив в отношенията между Сърбия и Косово.
Коментари Харесай

Ще има ли пробив в отношенията между Сърбия и Косово - среща на лидерите на двете държави в Брюксел

Пореден опит за пробив в връзките сред Сърбия и Косово. В Брюксел през днешния ден сръбският президент и косовският министър председател ще беседват с посредничеството на специфичния делегат на Европейския съюз за разговора сред двете страни Мирослав Лайчак.

В Прищина през днешния ден всички приказват за Брюксел. Но без еуфория и без оптимизъм. Защото нито етническите сърби, нито албанците имат вяра, че на срещата ще бъде реализиран прогрес.

"Все отново се надявам, че мъдростта на Вучич и Курти ще надделее, тъй като това е единственото положително решение за нас - сърбите и албанците ", споделя Миодраг Радосавац, гражданин на Северна Митровица.

През последните седмици напрежението сред Прищина и Белград още веднъж ескалира, откакто косовското държавно управление разгласи, че ще размени персоналните карти, издадени в Сърбия с „ входно-изходен документ ". От 1 август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат заменени с косовски, съобщи Българска национална телевизия.

Последваха митинги на етническите сърби и блокади на граничните пунктове. Властите в Прищина взеха решение да отсрочат въвеждането на новите правила - до 1 септември.

"Блокадите на пътищата в никакъв случай не са положително решение, нито за нас - албанците, нито - за сърбите ", споделя Арбен Халити, гражданин на Южна Митровица.

Населението на Косово е 1 милион и 800 хиляди. 5% - са етнически сърби, а 90 на 100 - албанци.

Около 50 000 от косовските сърби живеят в Северно Косово, покрай границата със Сърбия. Останалите 40 000, са на юг от река Ибър. Те употребяват издадени от държавното управление на Косово регистрационни номера.

"Единственият късмет да се реши казуса е министър председателят Курти да направи отстъпка. Така Вучич също ще би трябвало да направи компромис ", споделя Ненад Радосавлевич, притежател на сръбската телевизия "TV MIR ", Косово.

В всекидневието доста хора са създали компромис. Като сърбина Славица и албанеца Ментор от Грачаница. Двамата основали подслон за кучета.

"Никога не приказваме за политика. Знаем, че би трябвало да работим и да си оказваме помощ. За 10 години не сме имали никакви проблеми. Семействата ни са в положителни връзки. Постоянно си вървим на посетители ", споделя Славица Стоянович, притежател на подслон за кучета.

"Не мисля, че може да има проблеми, когато двама души от разнообразни етноси работят дружно. Напротив, може да се получи нещо положително ", споделя Ментор Гаши, притежател на подслон за кучета.

С посредничеството на Европейския съюз Косово и Сърбия водят разговор за нормализиране на връзките от 2011 година Подписани са към 30 съглашения, само че множеството не са изпълнени.

Вчера на среща със сръбския президент, генералният секретар на НАТО съобщи, че мироопазващите сили на Алианса в Косово са подготвени да се намесят, в случай че стабилността сред Сърбия и Косово е изложена на риск.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР