Пореден ден с температури, типични за лятото. Малко по-хладно остана

...
Пореден ден с температури, типични за лятото. Малко по-хладно остана
Коментари Харесай

Проливни валежи у нас се очакват през новата седмица

Пореден ден с температури, типични за лятото. Малко по-хладно остана по северното крайбрежие - на Калиакра, откъдето е и фотографията - 17°, в Шабла - 16°, във Варна - 20°, само че! в Бургас - 27°, в София 29°, в Плевен 30 и във В. Търново, Добрич и Шумен 31°.

Причина за извънредно топлото за началото на май време е мощен транспорт на по-топъл въздух от Африка, с който продължава да се придвижва и сахарски прахуляк към Югоизточна Европа, в това число и към Балканите. Според прогнозите, концентрацията у нас ще остане нараснала и на следващия ден, само че още през нощта против понеделник, преносът ще се измести на изток от нашата страна.

Тази нощ по-значителна облачност и слаби валежи, с огромна възможност оцветени, ще има в югозападната половина от страната. Температурите и на следващия ден ще останат летни - минималните от 12° до 17°, оптималните - от 28° до 33°, по Черноморието - от 23° до 27°. Температурата на морската вода по нашето крайбрежие е от 12° до 14°. Ще бъде най-вече слънчево, с повече облаци през втората половина на деня, когато на изолирани места ще превали.

Ще духа слаб югозападен, в планините сдържан, по високите елементи краткотрайно мощен - западен вятър. Още по-топло време и в планините - оптималните температури в Боровец и Пампорово23°-24.

След слънчевото начало на деня, в следобедните часове, с по-голяма възможност в масивите от Западна България, се чака да превали.

И на следващия ден най-високите температури в Европа ще бъдат на Балканите. В по-голямата част от полуострова ще бъде и най-вече слънчево. Валежи ще има северозападната част на от Балканите, на Апенините и в доста региони от Централна и Източна Европа. Причината - средиземноморски циклон, който ще се реалокира на североизток през централните региони на континента до Прибалтика.

Предупреждение за начителни количества и мощен вятър е в действие на следващия ден в Полша, Чехия,Словакия, Италия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина.

Проливни превалявания се чакат и у нас през новата седмица, както и значително захлаждане, при което оптималните температури ще се върнат към нормалните за началото на май.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР