Поради зачестили нотификации по Системата за бързо известяване RASFF за

...
Поради зачестили нотификации по Системата за бързо известяване RASFF за
Коментари Харесай

БАБХ въвежда строг контрол заради салмонелата

Поради зачестили известия по Системата за бързо уведомяване RASFF за замърсяване на птиче месо от полски производител със салмонела Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) предприе засилено наблюдаване над идващите в България колета с месо от този производител. Всички колета от бизнес оператора, влизащи в страната, ще бъдат подложени на лабораторен разбор за Салмонела.

Агенцията насочи питане до полските способени управляващи за възможни спомагателни ограничения, които те подхващат по отношение на предприятието. БАБХ изиска и методическа помощ от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) за рекомендации за възстановяване на ефикасността на прилаганите ограничения.

От началото на годината по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи са получени 168 известия за съществуване на Салмонела в птиче месо от Полша. Засегнати са разнообразни страни членки на Европейски Съюз (Белгия, Италия, Германия, Холандия, Дания, Ирландия, Латвия, Литва, Естония, Финландия, Хърватска, Чехия, Франция, Словакия, Англия, Румъния, Унгария, България, Норвегия, Словения, Австрия, Испания, Гърция, Кипър). Нотификациите, в които България е наранена страна са 16 на брой.

Първата нотификация е получена през месец март, като до края на месец октомври известията са 6. За интервала от 29.10.2019 година досега са получени 10 известия по системата. Във всички известия за месец ноември е обиден един полски производител. Всяка нотификация се отнася за съответни партиди. Получатели в България са разнообразни компании, които се занимават с преправка и търговия.

По всички случаи са подхванати ограничения неотложно след приемане на информацията, че България е наранена страна. В рамките на 24 часа се правят инспекции на място в обектите и се прави цялостно следене на засегнатите партиди. Уведомяват се всички клиенти, закупили от тях. И се възбраняват количествата, налични на пазара. В предприятията, преработили нечиста суровина в допълнение се правят разчистване и стерилизация.

Проверките на организацията са открили, че огромна част от месото е предопределена за термична преправка. Салмонелните бактерии се унищожават при температурна преправка, заради което термично обработените артикули не съставляват риск за здравето на хората.

Законодателството в региона на храните разрешава продуктите да се върнат на доставчика, да се насочат за термична преправка или да се предадат за неутрализиране в дружество за преправка на странични скотски артикули. За последващите дейности към засегнатите артикули отговорността се носи от всеки производител или търговец, който предлага храни на пазара, а БАБХ управлява осъществяването.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР