Поради вътрешните си проблеми, инертността, недостатъчната заинтересованост или безсилие Европейският

...
Поради вътрешните си проблеми, инертността, недостатъчната заинтересованост или безсилие Европейският
Коментари Харесай

ЕС на ръба да направи историческа грешка на Балканите

Поради вътрешните си проблеми, инертността, незадоволителната заинтригуваност или изтощение Европейският съюз би могъл самичък да си сътвори сериозен проблем, що се отнася до страните от Западните Балкани.

Поради неизпълнените си обещания, когато става въпрос за датите за договарянията за присъединение, поради отлагането на датата на участие на някои от страните, както и непрекъснатото ту окуражаване, ту разубеждаване на кандидатите за влизане в Европейски Съюз, може да се стигне до " историческа неточност ".

Тези редове са най-важните изводи в наскоро оповестения разбор на авторитетния " Файненшъл таймс ", който се занимава с отношението на Европейски Съюз към Западните Балкани.

В разбора си вестникът отбелязва, че Западните Балкани към този момент отдавна усещат това на личния си тил. Осъзнаването, че няма да има нито мир, нито прогрес в района, в случай че няма европейско бъдеще, е предизвестие и за Европейски Съюз, и за балканските водачи.

Ако процесът на разширение продължава да бъде придружен от динамичността, каквато е тя в този момент, или в случай че в сходство с френските хрумвания Европейски Съюз реши първо да се реформира, а едвам по-късно да тръгне да се уголемява, ще се сътвори заплаха от експлоадиране на балкански мини, които биха заплашили както района, по този начин и самия съюз. А мини има на всички места - в Сърбия, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, на съвсем цялата територия на някогашната СФРЮ.

Същевременно тук е и " небалканското въздействие " - това на Китай, Русия и районната мощ Турция. Нито една от тях не крие изключително, че има политически упоритости в този район и всичко това под слой на другарство и икономическо съдействие, които някои употребяват, с цел да се приближат към Европейски Съюз, а други, с цел да откажат Балканите от същия този Европейски Съюз, всеки по свои аргументи.

Картината не наподобява прелестно, когато европейското бъдеще се сложи под ключ - блокиране на решаването на разногласието сред Белград и Прищина, която би отворила път на ескалация на споровете, връщане на ултранационализма в Северна Македония, поддържане на концепцията за " Велика Албания ", ескалация на разликите и проблемите в Босна и Херцеговина и все по-голяма доминация на някои международни сили на Балканите, която би довела до дестабилизация и понижаване на въздействието на Европейски Съюз. Това са единствено някои от мините, кото биха могли да " експлодират ", в случай че Европейски Съюз не се разсъни. Засега всичко това е под някакъв надзор, само че въпросът е докога и по какъв метод този надзор ще бъде вероятен.

От политическото приемане на нови претенденти в Европейски Съюз през последните двадесетина години се трансформираха толкоз доста критерии, че бе изработен един тюрлюгювеч. Макар да не бяха подготвени, България и Румъния бяха признати, с цел да се предотврати съветското въздействие. Страните от Вишеградската група, откакто бяха признати, започнаха полека-лека да откриват властнически режими. Хърватия от приемането си в Европейски Съюз до през днешния ден доста се върна обратно. Взети дружно, има толкоз проблеми, които постановат и въпроса какво да се прави с това, което се задава. Затова френският президент Еманюел Макрон е покровител на тезата - първо промяна, а по-късно разширение, защото се стигна до крайния лимит на толерантност, споделя за " Блиц " шефът на Центъра за регионализъм Александър Попов.

Според него в този момент обстановката е такава: две групи страни са на опашката за приемане в Европейски Съюз. В първата са Сърбия и Черна гора, които са се придвижили най-вече, бяха окуражени с опцията да бъдат признати през 2025 година, само че има явни запаси на Европейски Съюз да не се повтори остарялата неточност, защото става дума за страни, в които е рухнало върховенството на закона, институциите, свободата на медиите, а когато става дума за Сърбия, би трябвало да се вземе под внимание и Косово.

Северна Македония, споделя той, с цялостно право чака да бъде наградена за решаването на траялия няколко десетилетия спор с Гърция и поради откровеното желание да реконструира цялото общество, което е отровено с шовинизъм и с разрушено господство на закона. Албания още веднъж чака започване на договаряния, само че въпреки това заплашва с " Велика Албания ", има непрекъснати митинги поради корупцията и опустошения правов ред.

Всичко това като цяло би могло да докара до закъснение на цялостния развой на приемане в Европейски Съюз, което би разочаровало доста жители на Балканите, споделя той.

Когато става въпрос за Сърбия, препъникамък е нерешеният въпрос за Косово, по отношение на което, споделя Попов, непрекъснато имаме " звук във връзките ", изключително откакто Съединени американски щати навлязоха на терена, което другояче вършат когато преценяват, че би трябвало да го сторят. Освен това не трябва да се подценява въздействието на други велики сили като Китай, както и на Русия, което се уголемява в Сърбия, а през Република Сръбска и в Босна. Не би трябвало да се подценява и въздействието на Турция върху част от Балканите, където живеят бошняци.

Като цяло разнообразни са желанията и разнообразни въздействията, с което Европейски Съюз наподобява има проблем да се бори, защото изпуска своето преддверие и отваря пространство за други сили. Нещата съществено се усложняват, довеждайки до районна неустойчивост на и този така и така неустойчив район.

Вместо да води района в посока интеграция, нещата са напълно други и не би било изненадващо в някой миг някъде нещо да се " възпламени ". Това е една главоблъсканица и въпросът е по какъв начин да бъде решена без съществени последствия, споделя Попов.

Както споделя, в случай че не бъде дадена премията във типа " начало на договаряния " със Северна Македония, това би могло да деморализира жителите, в Албания може да се стигне до усилване на устрема към образуване на " Велика Албания ", а това към този момент не е местен проблем, а може да обхване задачите Балкани и да се трансформира в една " доста сериозна игра ".

Що се отнася до Сърбия, ние в това време, без значение от всичко, можехме да работим върху себе си, само че не го направихме, тъй че бихме могли да се запитаме накъде плува нашият транспортен съд - дали в действителност желаеме в Европейски Съюз, или за нас митата, въведени от Прищина, са едно от алибитата за нерешаване на казуса, споделя Попов.

И докторантът от Факултета по политически науки Стефан Сурлич споделя, че обстановката не е добра и не е известно какво ще се случи, имайки поради идните избори за Европейски парламент.

Не знаем какъв ще бъде изходът, нито до каква степен районът в бъдеще ще бъде във фокуса на Европейски Съюз. Не би било изненада да чакаме летаргично отношение. Проблемите са разнообразни - от редица отворени двустранни въпроси до това, че няма премия за тези, които са решени. Всичко това би довело до всеобща липса на вероятност, а по-късно не би било изненадващо политическите водачи да се самоорганизират, едни по отношение на други да намират забавни сътрудници в района, даже с властнически трендове, само че и с задгранични сили, отдалечавайки се от Европейски Съюз, споделя Сурлич.

Що се отнася до въздействието на великите сили, неговото усещане е, че тези настройки са пресилени. На Китай Балканите са забавни като " пристанище " за европейския пазар, а когато става дума за Русия, това е най-вече желанието й да ги откаже от Европейски Съюз. Ако всичко това бъде разрешено и Европейски Съюз не се занимае с това задоволително, не би било невероятно да се стигне до някаква ескалация - от цивилен конфликти в Албания, до етнически спорове в Северно Косово. Огнища може да се възпламенят, в случай че няма съгласуваност извън, споделя Сурлич.

Той обаче акцентира и другата страна на нещата - не може основният провинен да бъде извънредно Европейски Съюз, защото демократичният потенциал зависи от самите жители и от политическите елити, а не извънредно от съюза. Както споделя, " те официално задават изискванията, а ние решаваме в какви общества желаеме да живеем ".

Често се чува, че Европейски Съюз може да предложи на Балканите вместо някаква отворена вероятност за участие да бъде негов " двор ", и че се планува дългогодишно стоене в чакалнята. Дори обаче вероятността да е отворена, страните от Балканите не демонстрират подготвеност да решат проблемите, което би било задължение и за Европейски Съюз,и вътре в Европейски Съюз.

Ще забележим по какъв начин ще минат изборите, каква ще бъде новата администрация, само че би трябвало да имаме поради, че Балканите не са тъкмо " най-хубава младоженка ", заключава Сурлич.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР