Поради тежката ситуация към област Бургас са пренасочени служители от

...
Поради тежката ситуация към област Бургас са пренасочени служители от
Коментари Харесай

И БАБХ включва аварийни екипи от София за справяне с бедствието в Царево

Поради тежката обстановка към област Бургас са пренасочени чиновници от Областна дирекция по сигурност на храните – София-град и Централното ръководство в помощ на сътрудниците, оповестиха от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Областната дирекция в град Бургас е в съгласуваност с общинските управляващи, регионалния шеф, както и Областната дирекция (ОД) „ Земеделие ” от 6 септември за превъзмогването на следствията от водното злополучие в област Бургас, се споделя в известието.

В издирвателните действия е включен високопроходим автомобил на ОДБХ-Бургас. Към момента се отработват на терен сигнали в общините Царево, Лозенец и Приморско. Терените са труднодостъпни, на огромни площи водата към момента не се е оттекла, което механически попречва работата на екипите, както и безвредната за живота и здравето на хората активност.

В община Царево се работи по локализирането на крави, за които стопанинът е алармирал, че са отнесени от придошлите води. В стопанството са регистрирани 64 животни, в него са открити четири живи. В близката гориста околност, както и в региона на плажната линия са открити останките на девет животни, част от тях с ушни марки. Тази заран е изтеглено животно от скалите край плажната линия. Издирването продължава.

В региона на екопътека в Ахтопол е открито още едно мъртво животно. Местността е налична само с високопроходими машини. Направени са неколкократни опити за постигане на мястото от локалните управляващи и БАБХ. Днес трупът е изнесен от екскаватор и следва унищожаването му.

Работи се и по сигнал от Китен за отвеян пчелин.

Всички открити и изтеглени животни ще бъдат унищожени посредством изгаряне за запазване живота и здравето на хората и животните в региона. Мобилната система, отговаряща за регион Бургас, е приведена в подготвеност.

Със заповед на Областната дирекция „ Земеделие ” в Бургас е избран съставът на комисия, която ще преглежда заявките на стопани, изгубили животните си, в резултат на бедствието. Служители на ОДБХ вземат участие в комисията за определяне на сходството сред подадените заявки и наличната информация в интегрираната осведомителна система ВетИС, както и служебното унищожаване от системата на отпадналите животни в най-кратки периоди. Очаква се това да помогне на стопаните да получат своите компенсации бързо и без в допълнение административно натоварване.

БАБХ припомня за предизвестието на здравните управляващи, че морските води в засегнатите региони не са безвредни за къпане. От организацията приканват да не се влиза в морето, изключително при типа на умрели животни, както поради сигурността на жителите, по този начин и поради затрудняването на достъпа на работните екипи до животните. Гражданите да не доближават трупове, на които са попаднали по време на излет в гористите местности и екопътеките. В случай на открити трупове сигнали могат да се подават на националния незабавен телефон 112 или на горещия телефон на БАБХ 0700 122 99.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР