Поръчвали ли сте повече храна в ресторант, отколкото сте възнамерявали

...
Поръчвали ли сте повече храна в ресторант, отколкото сте възнамерявали
Коментари Харесай

Какво ни кара да ядем повече?

Поръчвали ли сте повече храна в ресторант, в сравнение с сте възнамерявали в началото? Съществуват фактори, които ни карат да ядем повече.

Такъв фактор е тежестта на тези, с които похапваш или са край теб, когато ядеш. Изследване на учени от Корнелския университет откри, че типът на тялото на индивида, с който се храниш, може да повлияе върху количеството храна, което си сервираш и ще изядеш, заяви Сайънс дейли.

Резултатите посочили, че е по-вероятно да си сервираш и да консумираш повече нездравословни храни и по-малко здравословни храни, когато ядеш дружно с човек с наднормено тегло. Получените резултати поддържат теорията, че когато ядеш дружно с човек с наднормено тегло, е по-малко евентуално да се придържаш към здравословно хранене.

" Те акцентират смисъла на предварителния избор на ядене, преди да си влезнал в ресторанта. Ако влезеш в ресторант и знаеш какво ще поръчаш, е по-малко евентуално да си повлиян отрицателно от всичко, което те кара да ядеш повече ", съобщи ръководителят на проучването специалистът по логика на психиката Мицуру Шимизу от Южноилинойския университет в Едуардсвил.

Изследването обхванало 82-ма студенти, които трябвало да употребяват спагети и салата. Сред участниците имало и актриса, която носела специфична протеза, с цел да може тежестта й да наподобява с към 25 кг по-високо от междинното й тегло. Изследването включвало 4 сюжета - актрисата си сервирала здравословна храна - повече салата и по-малко спагети, до момента в който носела протезата; актрисата си сервирала същата здравословна храна, без да носи протезата; сервирала си по-малко здравословна храна - повече тестени произведения и по-малко салата, до момента в който носела протезата; сервирала си същата по-малко здравословна храна, без да носи протезата. При всеки от сюжетите участниците наблюдавали какво прави актрисата и по-късно си сервирали спагети и салата.

Учените установили, че когато актрисата носи протеза и наподобява с наднормено тегло,другите участници си сервират и употребяват с 31,6 на 100 повече спагети, без значение дали тя си е сервирала повече тестени произведения или повече салата. Когато актрисата носела протезата и си сервирала повече салата, останалите участници си сервирали и консумирали с 43,5 на 100 по-малко салата.

Изследването разкрива, че хората си сервират и употребяват по-големи порции нездравословна храна и по-малки порции здравословна храна, когато похапват дружно с човек с наднормено тегло, тъй като не са склонни да следват поставените цели за здравословно хранене.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. Appetite.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР