Поръчка за разработване на програма за намаляване нивата на фини

...
Поръчка за разработване на програма за намаляване нивата на фини
Коментари Харесай

Нова програма за чистотата на въздуха иска община Смолян

Поръчка за създаване на стратегия за понижаване равнищата на фини прахови частици и постигане на одобрените правила за качество на атмосферния въздух за нов 5-годишен интервал разгласи община Смолян. Прогнозната й стойност е 180 000 лв. без Данък добавена стойност, като финансирането е обезпечено от Оперативна програма „ Околна среда “. Настоящата стратегия е със период на деяние до 2020 година
В новата стратегия би трябвало да се плануват ограничения за понижаване равнищата на замърсителите на въздуха посредством надзор на мероприятията от опесъчаването и хигиенизирането, битовото отопление, превоза и строителните действия. Целта е постигане на нормите за ФПЧ10 и понижаване на здравния риск.
Неразделна част от програмата е да се създаде и проект за деяние за петгодишен интервал 2021-2025 година, указващ ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати, като се направи механически, финансов и екологичен разбор на всяка от тях.
Техническата оценка на ограниченията би трябвало да покаже нуждата от тяхното осъществяване за реализиране на упования резултат, както и разбор за успеваемостта на упования резултат.
Трябва да се дефинира финансовата „ тежест “ на ограниченията, нужна за тяхното осъществяване и вероятните източници на финансиране.
Екологичната оценка показва опция за съответното установяване на упования екологичен резултат за всяка от препоръчаните ограничения, както и за ясното и съответно дефиниране посредством измерими знаци.
Определените цели може да бъдат реализирани по разнообразни способи, които би трябвало да бъдат разпознати, оценени и съпоставени. Оценката и сравнението би трябвало да включват екологичните, механически, организационни и финансови аспекти на всяка опция.  
Припомняме, че общата стойност на плана „ Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух в община Смолян “ е 9,6 млн. лева .
В началото на октомври месец локалната администрация разгласи процедура по банкет на поръчки за замяна на отоплителни устройство с дърва и въглища с отоплителни устройства на газ, електричество и пелети.  
Община Смолян попада в регион, в който равнищата на замърсител ФЧП10 надвишават откритите правила и/или нормите плюс избраните възможни отклонения от тях. В България има 28 общини с нарушено качество на въздуха по индикатор ФПЧ10 и NOx. Това са общини, на чиито територии има ситуирани пунктове за мониторинг, данните от кдоито се рапортуват годишно на Европейската комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР