Популярното и вярно схващане е, че в нощните клубове на

...
Популярното и вярно схващане е, че в нощните клубове на
Коментари Харесай

Световната столица на нощните клубове е в екзистенциална криза

Популярното и правилно разбиране е, че в нощните клубове на Берлин всеки може да е който си изиска, стига да не слага останалите в заплаха. По време на пандемия обаче това е проблем, написа The Wall Street Journal.

Както Париж си има Лувъра, а Лондон своите кралски дворци, Берлин се гордее със своите клубове. Нощната сцена в немската столица се заформя в годините след рухването на Берлинската стена, когато феновете на електронния тон се събират на спонтанни празненства в изоставени индустриални здания. През 1991 година порти отваря и познатия по целия свят клуб Tresor. Заедно с паметния Berghain и още толкоз доста места в града, празненство сцената задоволя усетите на всеки - за музика, опиати и секс.

Именно клубовете са притегателната мощ, която притегля огромна част от общо 13 млн. туристи в немската столица всяка година. И са главната причина младите гении да се местят да живеят и работят в една от най-големите стартъп подиуми на Стария континент.

Но до момента в който ограниченията против пандемията в Германия към този момент са съвсем част от историята, мощните озвучителни системи остават тихи, а градът се притеснява, че може и да няма бъдеще за нощната стопанска система - най-малко до момента в който не бъде открита ваксина или лекарство за Covid-19. Почти 4 месеца след идването на вируса в Европа, нощните клубове и електронните актьори се лутат сред меланхолично примирие, отказване и боязън, че това е краят.

" Берлин без клубове е като чорба без сол ", отсича Дмитрий Хегеман, притежател на Tresor. " И в случай че супата не е вкусна, младите няма да дойдат ".

Клубовете в Берлин са изправени пред рискова версия на това, което споделя немския бизнес като цяло. Засега държавната помощ и дарения от феновете на електронната музика оказват помощ за отбягване на банкрути. Освен помощта от Берлин, клубовете могат да получат помощ и по стратегия на стойност €25 милиарда, която покрива до 80% от разноските до август.

Но държавната помощ не е продължително решение. Учени предизвестяват, че тълпи от потни танцуващи в тесни пространства са идеална опция за разпространяване на вируса - което прави отварянето на клубовете фантазия за бъдещето. Някои от първите случаи на Covid-19 са проследени до клубовете, а Южна Корея последната вълна от предишния месец потегля точно от празненство.

Собствениците на клубове се притесняват, че вълна от банкрути ще промени лицето на града - и ще изтрие неговата прелест. " Опитвам се да не мисля прекалено много по отношение на това, което ни чака - другояче не мога да дремя ", признава Памела Шобес, управител на Gretchen. До края на юли клубът ще е натрупал отговорности от най-малко €50 хиляди, а с марж от 0,04% държавните заеми не са опция.

И преди пандемията клубовете бяха под риск поради растеж на цените на парцелите. Повечето от тях работят с най-малък марж, а входът е €10 - парченце от това, което желаят клубовете в Лондон и Ню Йорк. В Берлин клубовете се считат за културни институции, където атмосферата, а не облагата, дефинират кой е сполучлив. Според скорошно проучване 51% от клубовете в Берлин работят или на загуба, или колкото да излизат на нулата. Повечето от останалите печелят минимално.

На други места по света клубовете експертиментират с ограниченията против вируса - да вземем за пример в холандския град Nijmegen предходната седмица DJ пуска за 30 души, настанени на столове. В Германия различен клуб пусна 100 души с вход от €70, като сред танцуващите имаше място от съвсем 2 метра.

Не и в Берлин.

Клубната сцена в града, която не познава граници, поради опиатите, секс стаите и култ местата, не намира пресечни точки със общественото разграничаване и строгите правила за хигиената.

Именно " тоталната независимост " прави нощния живот в града толкоз специфичен, споделя Буркхард Кийкер, шеф на организацията visitBerlin, която популяризира столицата в чужбина - и от време на време оказва помощ на известни посетители да влязат в Berghain.

В средата на март клубовете пробваха да запазят сцената жива посредством лайв стрийминг от затворените зали.

Съвсем малко клубове виждат метод да отворят още веднъж без да унищожат прекарването. А и към този момент държавните дотации значат, че няма неотложен напън да го създадат. И по този начин доста притежатели просто чакат.

А в това време феновете на електронния тон губят самообладание и неотдавна 3 хиляди се събраха на митинг, който бързо се трансформира в опън еър празненство.

Хегеман се тревожи, че даже и клубовете да отворят, туристите (които са 80% от гостите в клуба и носят €1,48 милиарда доходи за стопанската система на Берлин годишно) скоро няма да се завърнат.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР