Популярният премиер на Италия Марио Драги заяви на разединените партии

...
Популярният премиер на Италия Марио Драги заяви на разединените партии
Коментари Харесай

Драги с условия за оцеляване на правителството

Популярният министър председател на Италия Марио Драги съобщи на разединените партии в страната, че ще би трябвало да го поддържат на решаващия избор на доверие или да поемат отговорност за рецесията, която съгласно анализатори може да приключи с предварителни избори.

Драги съобщи, че в този момент не е моментът за политическа неустановеност в третата по величина стопанска система в еврозоната на фона на голям брой вътрешни и геополитически провокации - от усложнения в стопанската система до войната в Украйна.

" Сега се нуждаем от твърда поддръжка за държавната стратегия ", съобщи Драги пред Сената.

" Единственият път напред, в случай че желаеме да останем дружно, е да възстановим отначало този (правителствен) пакт със храброст, безкористност, доверие ", сподели той.

" Готови ли сте?... Дължите този отговор не на мен, а на всички италианци ".

Строгата тирада на нормално меко говорещия Драги подсказва, че някогашният водач на Европейската централна банка е подготвен да остане - само че при едно изискване: в случай че извънредно разнородните партии се обединят още веднъж към обща стратегия.

Кризата беше провокирана от отхвърли на Движение " Пет звезди ", член на обединението, да се откаже от гласуването на доверие предходната седмица.

Драги предложи да подаде оставка незабавно по-късно, само че бе уверен от президента на Италия първо да се допита до партиите.

Морков и сопа

Според социологическите изследвания множеството италианци желаят 74-годишният Драги да остане отпред на ръководството до плануваните за май следващата година парламентарни избори. Неговото овакантяване може да принуди президента да разпусне Народното събрание и да свика избори през септември или октомври.

Депутатите ще дебатират повече от пет часа, с цел да изложат своите позиции. След това Драги ще отговори преди гласуването по-късно през днешния ден.

" Драги не направи компромис. Той беше доста корав ", съобщи пред Агенция Франс Прес Франческо Галиети, анализатор на Policy Sonar.

" Цялата тирада беше сопа и морков - въпреки и доста повече сопа, в сравнение с морков ".

Залогът е огромен: сривът на държавното управление може да задълбочи обществените проблеми в интервал на бурна инфлация, да забави бюджета, да заплаши фондовете на Европейски Съюз за възобновяване след пандемията и да докара до срив на неспокойните пазари.

Драги означи, че като неизбран водач той се нуждае от допустимо най-широк консенсус, с цел да се оправи с най-належащите проблеми на Италия: от рецесията с разноските за живот и опасенията за криза до провеждането на основни промени и войната в Украйна.

Той съобщи, че неговата коалиция е съумяла " да загърби раздялите и да се сплоти... за бързи и ефикасни дейности в интерес на всички жители ".

Но " желанието да вървим дружно напред последователно отслабва, а дружно с него и способността да действаме дейно, " в точния момент ", в полза на страната ".

Последен компромис?

Левоцентристките партии незабавно обявиха, че ще поддържат Драги, само че въпросителна остава за дясноориентираните „ Напред, Италия ” и „ Лига ”, които изключиха опцията да останат в държавното управление с „ Пет звезди ”.

" Намираме се посред политическа рецесия от италиански вид, тъй че прогнозите се трансформират всяка секунда ", съобщи пред Агенция Франс Прес Джовани Орсина, началник на Училището за ръководство " Луис " в Рим.

Лидерът на " Пет звезди " Джузепе Конте изиска от Драги да одобри целите на придвижването - от минимална работна заплата до данъчни облекчения за енергийно дейно възобновяване на жилищата - нещо, което той надали ще направи.

Популистката партия може да се разцепи преди гласуването, като „ Напред, Италия ” и „ Лига ” може да се съгласят да работят с отцепниците.

Някога най-голямата партия в Народното събрание, Движение " Пет звезди " към този момент означи десетки дезертьорски прояви, защото се придържа към радикалната си, антисистемна позиция в опит да обърне внезапно спадащата си поддръжка в социологическите изследвания.

Ако " Пет звезди " гласоподава против Драги, най-малко още 15 депутати ще изоставен, заяви осведомителната организация AGI.

" Компромис в краен случай не може да бъде изключен изцяло ", съобщи Лоренцо Кодоньо, някогашен основен икономист в италианското министерство на финансите.

По-голяма политическа неустановеност " -

Рейтинговата организация Fitch обаче предизвести, че политическата рецесия " вещае по-голяма политическа неустановеност, даже в случай че се избегнат предварителни избори ", а " структурните промени и фискалната консолидация евентуално ще станат по-трудни ".

Две трети от италианците считат, че Драги би трябвало да остане, сочат резултатите от изследване на Euromedia, оповестено във вторник. Близо 2000 кметове са подписали петиция, в която приканват той да остане министър-председател.

В понеделник стотици хора участваха в седящи стачки в поддръжка на Драги, а във вторник испанският президент Педро Санчес написа публикация в Politico, озаглавена " Европа се нуждае от водачи като Марио Драги ".

Разтревожените вложители също наблюдават обстановката от близко. Днешното гласоподаване се организира ден преди Европейската централна банка да показа инструмент за поправяне на напрежението на облигационните пазари за задлъжнелите членове на еврозоната.

Инструментът е предопределен за страни като Италия, само че както съобщи във вторник Енрико Лета - началник на лявоцентристката Демократическа партия (ДП), " в случай че не се съвземем, ще бъде по-трудно да желаяме от другите да ни спасят ". /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Рим / Италия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР