Популярният израз не так уж однозначно приблизително може да се

...
Популярният израз не так уж однозначно приблизително може да се
Коментари Харесай

Не так уж однозначно: за двойствената природа на руския интелектуалец

Популярният израз " не так сякаш однозначно " почти може да се преведе като: " нещата не са толкоз елементарни ". 
Например. Някой човек стои пред тв приемника и поема големи потоци кремълска агитация. Най-малкото поради вътрешните несъгласия и несъгласуваните неистини рационален човек не може да одобри всичко това за истина. Но същият този рационален човек въпреки всичко е поел доза излъчване и споделя уверено: абе въпреки всичко има нещо, нещата не са толкоз обикновени, както ни ги показва Запада, не так сякаш однозначно! Съответно на този вид хора в последно време им викат нетакужоднозначники. Ползва се и за феновете на тайни теории, които по същия метод осъзнават, че кемтрейлс и плоската земя - това са дивотии, но въпреки всичко май че има нещо...
***
Не напълно еднопосочни са обаче нещата и от другата страна - при опозиционните интелектуалци.
Известната либерна журналистка Ксения Собчак да вземем за пример постоянно е била подозирана двустранно. Опозицията и украинофилите я възприемат еднопосочно като кремълска подлога. Но Z-патриотите също са настроени враждебно към нея. 
Буквално до оня ден Ксения Собчак беше надали не единственият съветски публицист, основан в Русия, който може да си разреши открита рецензия към властта. В изключително известния си YouTube канал тя интензивно публикуваше големи материали с антивоенно наличие, изявленията с изцяло " неразрешени хора " и така нататък, и така нататък Тази относителна независимост на деяние изглеждаше мъчно обяснима без " дискретна поддръжка " от Кремъл - нещо като следено изпускане, защото пък Собчак в избрани моменти озвучаваше безрезервно и кремълски тези - и повода несъмнено не е непросветеност или журналистическа илюзия. 
Всичко това го описваме в минало време, тъй като... нещата не са елементарни и еднопосочни. 
Галеницата Собчак към този момент не е галеница - нея също я подгониха службите и безусловно часове преди да бъде задържана тя напусна Русия, използвайки сложна оперативна композиция. Вероятно отново с " дискретна помощ " от горната страна. Сега би трябвало да се наблюдава държанието ѝ отвън Русия - дали ще се радикализира в съпротива на Кремъл или ще продължи релативно умерената линия, която държеше в Русия. 
Много хора, освен в Русия, смятат за ненормално и аморално да се натяква извън на руснаците, че не са задоволително смели да се разпалват против незаконната власт.
Наистина - много по-лесно е да се пропагандира против Кремъл от Полша, Литва, Израел, България. Пак не е изцяло безвредно, тъй като несгоди се случват и отвън Русия. Но много по-сложно е да се опълчиш на място против власт, безскрупулна и безогледна в репресиите против " предателите и задграничните сътрудници ". 
***
Друг нееднозначник - 47-годишният Антон Красовски от телевизия Раша Тудей, нашумя в последно време с апела " да се давят и горят украинските деца ". В свое предаване журналистът непосредствено прикани да се убиват украинските деца, тъй като те по този начин или другояче са отровени от киевската агитация. Събеседникът му в предаването се постресна и опита да смекчи - " съветската традиция е по скоро да се употребяват тояги ". " Не, не - възрази Красовски. - Това са вашите там интелектуалщини. Директно би трябвало да се давят и горят ". 
Красовски пресоли манджата даже по кремълските стандарти и бе уволнен, макар че записа сълзливо опрощение, в което се разкая, сподели, че в никакъв случай няма да си елементарни грешката и така нататък Всъщност това са крокодилски сълзи, тъй като той от доста време бълва огън и жупел против Украйна, против опозицията, против либералите, против всички отвън Кремъл - и все по този начин кръвожадно: "...Благодарете се, че във властта е образован и доблестен човек като Путин. Ако беше някой (нецензурно) като мен, от дълго време щяхте да висите по стълбовете и кладите... "
Но в случай че проследим развиването на Красовски - и при него нещата не са така елементарни. 
През годините той е бил ослепителен културен публицист със сериозен интелектуален багаж и обучение, след това опозиционен политически пълководец и други такива функции, в които над десетилетие се е придържал към правила, напълно разнообразни от настоящето му амплоа. Напуска една от малките екрани със скандал, тъй като била по думите му " прокремълска ". (След което отива в Раша Тудей, която е по-кремълска от Кремъл.)
Същият този човек (преди да се кремълизира) бурно се опълчва на анти-ЛГБТ законите и даже прави свое обществено " откриване " - признава, че е гей, освен това " напълно естествен човек, не по-лош от президента или който и да било ". Той е също притежател на ХИВ вируса, работи дълго време с организация, която поддръжка болните от СПИН в Русия - само че към този момент и сътрудниците му от тази организация са се дистанцирали от него поради кръвожадните му изцепки по Раша Тудей. В битността си на пропагандист Красовски обръща палачинката и по този въпрос - почва да наказа ЛГБТ и развратния Запад, който желае да унищожи обичайните полезности на съветското семейство. 
Само на 47, той вече няма доста пространство за маневри - покрил и изчерпал е целия честен и етичен набор. 
***
Това ревю би могло да се добави с изключително любопитни исторически образци, само че към този момент се ограничаваме с тези дребни скици по тематиката, взети от натура по текущата реалност.
 Антон Красовский и Маргарита Симоньян. Фото: соцсети
Красовски и някогашната му шефка Маргарита Симонян. Тя го уволни с отвращение три дни след извержението за украинските деца. Дълго време тя не видя нищо неправилно в кръвожадните му и искрено фашистки изявления. 
***
 Антон Красовский: «Собчак смятала, что я ее крепостной...»
В предишното Красовски и Собчак имат кратковременно и проблематично съдействие, само че това е друга тематика...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР