Популярният български археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания

...
Популярният български археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания
Коментари Харесай

Професор Николай Овчаров представя приносното издание „Великите владетели на Второто българско царство“

Популярният български археолог проф. Николай Овчаров, прочут със своите изследвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав, ни повежда на ново странствуване из българската история с първокласното издание „ Великите владетели на Второто българско царство “.

Книгата следва да излезе на пазара на 15 март, а формалното ѝ показване ще се състои на 20 март 2024 година от 18:00 ч. в Sofia Hotel Balkan (пл. „ Неделя “ 5), където книгата ще показа проф. доктор Пламен Павлов.

С „ Великите владетели на Второто българско царство “ проф. Овчаров ни връща към времена на храбри рицари, пагубни нашествия и чумни епидемии, на дворцови интриги, възходи и падения на големи империи, през които българският народ освен е оживял, а е оставил и важен отпечатък върху международната история.

Сред аргументите за триумфа ни са храбростта и разсъдливостта на редица велики владетели, които не се отхвърлят от грандиозната концепция на Симеон Велики за българска империя. Шестима от тях проф. Овчаров преглежда в това осветляващо издание.

Допълнена с 93 страници с цветни фотоси и карти, тази книга събира най-актуалната информация за царете Калоян, Иван Асен II, Константин Тих Асен, Теодор Светослав Тертер, Иван Александър и Иван Шишман, които със своите дейности дефинират историята на Второто българско царство – от бързия му напредък след освобождението от византийска власт до героичната опозиция против османското настъпление.

В книгата проф. Овчаров показва и голям брой малко известни, неотдавна открити обстоятелства за Второто българско царство – открития, до които се е достигнало с помощта на археологическите разкопки, само че и с помощта на изследването на средновековни летописи, хвърлящи нова светлина върху събитията и личностите.

„ Великите владетели на Второто българско царство “ не е просто роман за един интервал от българската история. Това е въздействащ, наличен и прочувствен актуален прочит на цялата българска средновековна история – като част от европейската история и като завет за българите през днешния ден.

Професор лекар на историческите науки Николай Овчаров е археолог, прочут със своите изследвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Велики Преслав, Мисионис и Урвич. Автор е на десетки книги и стотици изявления на тематика средновековна история и е преподавал в редица български и непознати университети. Кавалер е на медал „ Св. св. Кирил и Методий “ с огърлие за изключителни заслуги в региона на културата и е притежател на най-високото отличие на Министерството на културата – „ Златен век “ с огърлие. През 2024 година става почетен професор на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ”.

Из „ Великите владетели на Второто българско царство “ от проф. Николай Овчаров

ПАНОРАМА НА ЕДНА ЕПОХА С НЕЙНИТЕ ЗНАКОВИ ЛИЧНОСТИ

От антични времена изследването и осмислянето на историята на страните и народите намира своята най-въздействаща интерпретация през орисите на емблематичните персони. Ко¬гато става дума за „ тъмната “, само че и толкоз ярка (!) ера на Сред-новековието, такива са владетелите – императорите (в нашата традиция царе) на „ международните “ и „ по-малките “ империи, запад¬ните крале, източните кагани, шахове и султани, всевъзможните „ князе “ по цялата земя… И е изцяло разбираемо, че за тогаваш¬ните летописци историята, започваща със Сътворението на све¬та, Рождеството на Исус Христос или с друга сакрална фигура от най-голям сан (например пророка Мохамед), е обсъждана „ меж¬ду “ царуването на съответни владетели предвид на хронологиче¬ската рамка на историческата творба.

В новата си книга, сама по себе си впечатляващ и богато илю¬стриран том, проф. Николай Овчаров прави изчерпателен като фактология, само че доста повече концептуален прочит на история¬та и културата на средновековна България през XII – XIV в. Идея¬та великите владетели на Второто българско царство да бъдат показани в самобитен летописен фасон, е повече от спо¬лучлива! Заглавието следва личната ни българска традиция, в същото време е нещо като антитеза на известната поредност „ Прокълнатите крале “ на Морис Дрюон. При това Николай Ов¬чаров споделя с читателите, че творбите на френския публицист са му повлияли, малко или доста, да опише за орисите и делата на своите герои. Разбира се, Николай Овчаров е археолог и исто¬рик, чийто теоретичен и креативен път е прекомерно друг от този на белетриста, само че това ни минимум не му е попречило да построи трогателен и занимателен исторически роман – „ специфичност “, която е налице и в предходните му към стотина книги… Непременно държа да отбележа тези качества на креативното писане на Нико¬лай Овчаров, тъй като той, уви, е измежду малцината наши историци, които умеят да въвлекат читателя в самата тъкан на научната материя, вместо да го „ затрупат “ с претенциозни разсъждения, постоянно и с съвсем неразбираема сякаш „ строго “ академична лексика и терминология.

В Пролога на своята историческа „ сага “ Николай Овчаров еле¬гантно, само че изрично формулира постановката за средновеков¬ната Българска империя. Тръгвайки от изворите на най-старата ни история, създателят безапелационно демонстрира дълбоките корени на българската държавна идеология и по какъв начин тя е доразвита от цар Си-меон Велики – България да се трансформира в средище на универсалната християнска империя! И както можем да се убедим сами, не става дума за някаква мегаломанска концепция, а за осмислянето на ролята на българите в тогавашния свят – мислене, което стъпва върху античната история на нашите земи и шеметното израстване на страната, нейната нематериалност и просвета в епохата на Златния век… Наистина, превратностите на историята не разрешават Симеоновата имперска концепция да бъде осъществена в цялостния си бля¬сък, само че още старите френски византолози признаваха, че българ¬ският цар е по-велик от Карл Велики, тъй като слага основите на една цивилизация… Така или другояче, оттук насетне средновековна България не е „ кралство “, а точно „ империя “ до самата си полити¬ческа крах – факт, който е отразен в редица писмени монументи на Изток и на Запад, в това число в средновековните гербовници!

Първият от „ основните “ герои на проф. Овчаров е победонос¬ният цар Калоян, чиято персона вълнува учения от доста години. Неслучайно споделяме „ основни герои “, тъй като създателят се стопира дос¬татъчно обширно и на делата на по-големите Калоянови братя Теодор-Петър и Асен, „ братята освободители “ (с цялостно право мо¬жем да ги назовем по този начин!), възродители на погиналата през 1018 година българска страна. Проф. Овчаров майсторски увлича читателя в комплицираните политически и дипломатически ходове на „ благородния мъж Йоаниций “, както изначало дистанцирано го назовава папа Инокентий – ходове на интелектуално квалифициран, деятелен и волеви общественик, човек, кадърен на смели, рисковани, само че и обмис¬лени военни акции. Факт е, че единствено за някакви си десетина години политиката на цар Калоян трансформира съвсем забравената от света България в политическа и военна мощ от европейски мащаб.

Следващият от героите на сагата „ Великите владетели “, ес¬тествено, е Иван Асен II, чиято съществена характерност за Нико¬лай Овчаров е „ Императорът “! Освен че наблюдава в елементи по¬литиката на популярния цар, създателят загърбва нормалната при представянето на Иван Асен патетика, клишетата за „ положителния цар “, прословутите му „ сватби “ и т. н., като го показва в мак¬симално вероятната справедлива светлина. Онова, което със сигур¬ност ще остане в съзнанието на читателя, е необятният обсег, с който работи този наш държател, избран в Бориловия синодик като „ … най-великият от българските царе… “. И с цялостно съображение, тъй като бурите, връхлетели България след неговата гибел, не успя¬ват да изличат построеното от него – макар териториалните загуби и кървавите вътрешни битки при директните му наследници.

В категорията на великите владетели на Второто българско царство Николай Овчаров с цялостно право слага несправедливо пре¬небрегвания, обруган от старите ни историци цар Константин Тих Асен. Преди години известният наш медиевист Иван Божилов писа: „ Константин Тих е една от най-трагичните фигури в исто¬рията на Второто българско царство. Не би могло да се каже, че той не се е опитвал да изведе България от сериозното състоя¬ние, в което се е намирала, само че ориста проваляла напъните му… “. Всъщност, както демонстрира Николай Овчаров, сходно виждане е прекомерно прочувствено и в последна сметка погрешно... Усилията на цар Константин в множеството случаи са имали позитивен резултат, без значение от обратите и капризите на същата тази съдба… Именно заради това самобитната реабилитация на този наш държател никога не е самоцелна, а се опира на реални¬те обстоятелства. „ Няма подозрение – написа проф. Овчаров, – че цар Кон¬стантин Тих Асен в действителност е спорна и комплицирана персона, (…) живял в динамична и сложна ера, наследявайки от своите прародители съсипия и безпорядък в държавата… “ и който е имал

„ … своите звездни мигове и тежки провали… “. Така или другояче, в действителност „ злочестият цар “ Константин се демонстрира като спо¬собен и деятелен държател, който се оправя с каскада от комплицирани вътрешни и външнополитически проблеми. Затова неговата реа-билитация е акт на правдивост, на отговорност от страна на историческата просвета. В нова, ненапълно непозната светлина, проф. Овчаров предста¬вя и цар Теодор Светослав, най-яркият представител на динас¬тичния жанр Тертеровци. При това не на фона на злощастния му татко Георги I Тертер, без значение от положителните думи и за него (ку-манският хански потомък, „ … който българите величаели… “), а в качеството му на самоизградила се „ в придвижване “ историческа персона. Към името на Светослав създателят ненапълно в маниера на Морис Дрюон прибавя характерността „ хитроумен “. Дейст-вително, митарствата на българския принц, които припомнят авантюристичен разказ, образуват у него политически качества в духа на Макиавели. Изгубилият на практика всичко царски наследник и заточеник при татарите, в последна сметка освен си връща бащи-ния трон, само че преодолява татарската надмощие, дава урок на Византия и на вътрешната съпротива, не пощадява даже своя чичо диктатор Алдимир… И, в края на краищата изважда страната от траялата десетилетия тежка рецесия.

Цар Иван Александър Асен, идващият от основните герои на сагата за великите царе на Второто царство, носи характерис¬тиката „ Миротворецът “. И това не е единствено политическа оценка за общественик, пълководец и посланик, а и сполучлива метафора за една комплицирана персона, построила собствен личен „ свят “ („ мир “ на старобългарски), раздиран от всемирски, верски и даже и от семей¬ни бури… В последна сметка комплицираната персона на цар Иван Алек¬сандър е показана по автентичен и безапелационен метод. Николай Овчаров прави оценка поновому някои от най-важните военни и ди¬пломатически акции на българския цар, вплитайки в своя роман истински хрумвания във връзка с неговата вътрешна и външна политика, духовната сфера, културния живот, изкуството, кни¬жовността... Както и при предходните герои в тази книга, авто¬рът „ освежава “ картината с наблюденията си на археолог и про¬учвател на градове и замъци, съумява да почисти „ оптиката “ на историческия взор към значими публични и геополитически процеси в български, балкански и европейския мащаб.

По инерция и до през днешния ден цар Иван Шишман е представян като слаб и безхарактерен държател, чиято трагична орис буди състрадание и нищо повече… Фактите демонстрират тъкмо противоположното, когато се вникне в историческите свидетелства за трагичната, само че и ярка фигура на последният цар и „ господин Търновски “. С безапелационни причини Николай Овчаров опровергава основания от истори¬ци и писатели погрешен облик на един заслужен общественик, който с цялостно право може да бъде присъединен към националните ни герои и мъченици на и за България. По тази причина определението „ За¬щитникът “ към името на Иван Шишман е заслужено и повече от тъкмо – удостоверяват го освен злостните думи на осман¬ските хронисти, само че и археологическите свидетелства, почерпени от личния професионален опит на проф. Овчаров.

Разказът на трагичната, само че и героична ера на цар Иван Шишман доброволно и естествено „ прелива “ в епилога на ис¬торическата сага „ Великите владетели на Второто българско царство “. Верен на себе си, Николай Овчаров подлага на унищожи¬телна, само че обективна рецензия ругателите на българското мина¬ло, ненатрапчиво, само че безапелационно и почтено ни убеждава в собст¬вената си „ оптимистична доктрина за нашия народ “, в случай че перифра¬зираме познатата формула на Иван Хаджийски. В умозаключение, блазня се да изтъквам нещичко от същия „ Епилог “ – римската максима „ Дай ми обстоятелствата и ще ти дам правото! “. Такъв е отго¬ворът на въпроса какво е стимулирало Николай Овчаров да напише новата си книга – следващата негова книга, в която историческата истина е построена върху същинските обстоятелства!

проф. Пламен Павлов
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР