Популярна мисъл гласи, че преди да купим дадена вещ трябва

...
Популярна мисъл гласи, че преди да купим дадена вещ трябва
Коментари Харесай

Пет въпроса, които трябва да си зададем преди да вземем финансово решение

Популярна мисъл гласи, че преди да купим дадена движимост би трябвало да се замислим за момент и да се запитаме: „ Наистина ли се нуждая от това? “

Задаването на верните въпроси може да ни помогне и когато ни се постанова да вземем по-сериозни финансови решения. Всъщност нашите страсти, пристрастия и минал опит могат да създадат по този начин, че вземането на рационални решения да се окаже мъчно. Ето няколко въпроса, с които можем да хвърлим повече светлина върху последствията от даден избор и да бъдем по-ефективни при вземането на верните финансови решения.

Въпрос 1: Какви са нашите цели и желания?

Да се запитаме какви са нашите дълготрайни фантазии и желания, с цел да разберем кое в действителност е значимо за нас. Един от методите за отговор на този въпрос е да си представим себе си в по-зряла възраст, след години. Както отбелязва поведенческият икономист Дан Голдщайн, нашите дълготрайни цели и потребности могат да бъдат доста разнообразни от тези, които имаме сега. Това е обвързвано с естествената податливост на човек да обръща по-голямо внимание на сегашното.

Въпрос 2: Какви са методите за постигането на тези цели?

За това може да има повече от един вероятен избор. Необходимо е да обмислим всички благоприятни условия една по една. Да не забравяме, че методът, по който ни се показва информацията за другите разновидности, може да окаже въздействие върху нашите желания. Това може да бъде рисково, когато се опитваме да вземем обективно и независимо решение, което е най-подходящо за съответната обстановка.



Въпрос 3: Какви са преимуществата на всеки вероятен избор?

Как може всеки от разновидностите да ни помогне да се доближим до задачите си? Някои евентуални изгоди могат да бъдат явни, други по-малко забележими. Има ли в действителност огромна възможност преимуществата да станат действителност? По какъв метод направените избори могат да повлияят върху други обстановки? Не бива да се опасяваме да отхвърлим предходните си избори в интерес на различни благоприятни условия, когато нескрито излизат нови обстоятелства.

Въпрос 4: Какво би трябвало да пожертваме за всеки избор?

Какви са съответните опасности, свързани с всеки вид? Съществува ли скрита цена, която би трябвало да заплатим? След като създадем своя избор, какви изгоди или благоприятни условия по пътя могат да бъдат изгубени? Може да има смисъл да понижим краткосрочните изгоди в името на по-големи, дълготрайни благоприятни условия.

Въпрос 5: Какво е допустимо да загубим? Какво е най-лошото нещо, което може да се случи и може ли да живеем с него?

Страхът от загубата на нещо в композиция с естествената ни инерция може да ни спре да вършим промени, с цел да подобрим живота си. Понякога тези страхове не са реалистични. Добре е да отделим време и да се замислим по отношение на евентуалните загуби, които могат да зародят вследствие на съответно решение, както и за методите за възобновяване след тях.

Всяка значима стъпка, която вършим, би трябвало да бъде добре планувана и премислена във финансово отношение, тъй че да ни оказва помощ да осъществяваме житейските си цели. Планирането на персоналните финанси благодарение на експерт ще ни помогне освен да си зададем верните въпроси, само че и да осъществяваме своите финансови цели, тъй че да живеем по-добре, да имаме повече благоприятни условия пред себе си и да реализираме с по-голяма степен на сигурност значимите за нас неща.

Още информация за ефикасното ръководство на вашите пари можете да откриете в секция „ Лесни финанси “ на уеб страницата на NN България.

Включете се в играта на NN България като отговорите на няколко въпроса и спечелете една от премиите. Играйте тук: https://apps.novini.bg/nn/

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР