Популистката партия на Бойко Борисов ГЕРБ, управляваща България с желязна

...
Популистката партия на Бойко Борисов ГЕРБ, управляваща България с желязна
Коментари Харесай

Борисов управлява с желязна хватка, нови избори през есента

Популистката партия на Бойко Борисов ГЕРБ, ръководеща България с желязна хватка през по-голямата част от последните 11 години, завоюва парламентарните избори в страната в неделя. Борисов обаче ще се изправи пред комплицирани съдружни договаряния и не е изключено да има нови избори през есента при положение на продължителна политическа невъзможност. Така „ Евронюз” (Euronews) разяснява извършените избори в България.

Борисов, който бе три пъти министър председател на България, загуби позиции на фона на обвинявания в ендемична корупция. Българите гласоподаваха в неделя на парламентарни избори, необятно обсъждани като референдум за Борисов след месеци на антиправителствени митинги и на фона на повишаване на инфектираните с ковид. Появи се и нова популистка партия – тази на телевизионната персона Слави Трифонов, която се съревновава по проценти със социалистите Българска социалистическа партия, разяснява „ Евронюз”.

Партиите, излезли на улицата през лятото, също се показаха добре – „ Демократична България” и „ Изправи се! Мутри вън!” (бел.ред. „ Евронюз” са употребявали думата „ мафия”, с цел да преведат на англ. „ мутри”). Новинарската организация показва още, че изборната интензивност е била по-висока от предстоящото. „ Евронюз” написа, че Бойко Борисов заобикаля контакта с публицистите, откогато стартираха митингите, и избира да предава в обществените мрежи визитите си на строителни площадки из страната.

Подкрепата за Борисов ерозира, откогато хиляди излязоха на улиците и упрекнаха държавното управление, че има връзки с олигархията, и не може да се оправи с корупцията и бедността, както и с промяна на правосъдната система. България, която се причисли към НАТО през 2004 година и към Европейски Съюз през 2007 година, неведнъж е подложена на критика поради ширещата се корупция и изчезналата независимост на медиите. Гласуването води до фрагментиран парламент и не са изключени нови избори, показва изданието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР