Поправките във Валутния закон, които министерството на финансите заяви, свързани

...
Поправките във Валутния закон, които министерството на финансите заяви, свързани
Коментари Харесай

Няма драма в законовата промяна за валутния курс

Поправките във Валутния закон, които министерството на финансите съобщи, свързани с предстоящото присъединение на страната ни към механизма ERM II влизат за разискване в Народното събрание. Предлага се курсът на лв. по отношение на еврото да бъде утвърждаван единствено с ратификация от Народното събрание.

„ Доста безредици обгърнаха обществото, доста страхове излязоха на повърхността и доста хора отидоха и си смениха спестяванията. В последните няколко дни доста левчета бяха обърнати в евра “, разказа обстановката финансистът Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите.

Според Дацов сходни страхове нямат никакво съображение, тъй като препоръчаният текст е общоприет. Почти всички страни през прекосяването си през тези общоприети процедури по пътя към ERM II и въвеждането на еврото са създали това и са трансформирали в закона си, изясни той в изявление за БНР.

Текстът, разбунил духовете, може да го има, може и да го няма. Това е въпрос на договаряния и дипломация сред двете страни и предоставяне на избрани гаранции, добави Любомир Дацов.

„ Както ние желаеме гаранции от страна на ЕЦБ, от Европейската комисия за изискванията, при които влизаме, по този начин и Европейската централна банка и Европейската комисия, които договарят от името на страните членки, също желаят избрани гаранции и ревизират равнището и стабилността на стопанската система ни. “

За Дацов положителната вест е, че сходни законодателни ходове се вършат тогава, когато към този момент има дадена зелена светлина.

„ Това са финални корекции в законодателството, които се правят тогава, когато си сигурен, че ще ти дадат зелена светлина. Това нещо се случва в този миг, когато към този момент има здрависване на ръцете, единодушие за крайната фаза “, акцентира Любомир Дацов.

„ ERM II е механизъм на валутните курсове II. Той значи, че влизаш в един интервал, в който би трябвало да тестваш несъответствията на стопанската система си, на страната си, подготвяйки нещата по този начин, че всичко да бъде в релативно равновесно състояние по отношение на стопанските системи на останалите страни. Звучи комплицирано, само че няма от какво да се тормозим, тъй като си имаме валутен ръб, имаме закрепен курс. Тази опция е тествана и това не трансформира позицията ни, че ние непосредствено ще влезем със настоящия курс в еврозоната. За положително или неприятно нямаме проблем с устойчивостта на валутния курс. “

От икономическа позиция няма никакво съображение да има терзания, безапелационен е финансистът. Дацов съпостави дейностите на държавното управление по тематиката със слон в стъкларски магазин.

„ Тук въпросът е различен – за насъбраното съмнение в държавното управление, тъй като човек гласоподава с парите си. Поне аз персонално съм учуден какъв брой огромно е недоверието в това, което се назовава страна и това, което се назовава държавно управление. Никой не има вяра, че, имайки го този текст, няма да му се случи нещо и няма някой зад тила му да направи каквото си знае, незачитайки ползите на хората. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР