Поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), касаещи

...
Поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), касаещи
Коментари Харесай

Пак по втория начин - депутатите приеха поправка, касаеща баницата Пирин

Поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), касаещи естествен парк " Пирин " одобриха депутатите на второ четене. Със 108 гласа " за " и без нито " срещу " през преходните и заключителни разпореждания на ЗЧАВ се променя текста на Законът за предпазените територии (ЗЗТ) и по тъкмо член 21, т. 9.
В момента въпросният текст гласи: " В националните паркове се не разрешава нарушение на естественото положение на водни площи, водни течения, техните крайбрежия и прилежащи територии ". Изменението разрешава да може да се нарушава естественото положение на водите в национални паркове " в случаи на заплаха от наводнения, които могат да доведат до риск за живота и здравето на хората и до материални вреди ".
Според природозащитната организация " За да остане природа в България ", смяната се прави, с цел да има предлог да се обезпечи вода за машини за неестествен сняг, тъй като в този момент за такова нещо не са позволени водохващания.
" В настоящите проекти за ръководство на риска от наводняване не е разпознат проблем с режима на националните паркове, регламентиран по Закон за защитените територии. Единственият случай на регион със забележителен евентуален риск от наводнения, попадащ в народен парк, е река Глазне над Банско. Затова в Плана за ръководство на риска от наводняване в региона на реката е включена мярката " Изграждане на насипи по десния бряг на река Демяница посредством действия, щадящи природата ". Тя е позволена по режимите на Закон за защитените територии и тези на националните паркове, надлежно смяна на закона не се постанова ", нападнаха предложенията от организацията " За да остане природа в България ".
Подозренията се ускоряват и от обстоятелството, че нямаше никакви диспути в пленарна зала - само депутатът от Българска социалистическа партия Пенчо Милков изиска вносителите да се стимулират за какво е нужна смяната, с думите: " Мога единствено да допускам ". Освен това, поправката, против която стоят имената на депутатите от " Обединени патриоти " Атанас Стоянов и Борис Ячев, беше вкарана сред първо и второ четене, на равнище комисия.
Припомняме сред Коледа и Нова година предходната година беше променен Планът за ръководство на Пирин, което докара до митинги и правосъдно дело, извоювано на първа инстанция във Върховен административен съд от природозащитниците.
Други промени
Съгласно признатите текстове, страната ще напише наредби за качеството на дървесината и на твърдите горива, употребявани за битово отопление. Ако някой продава горива за битово отопление без регистрация, санкцията е от 1000 до 10 000 лв., с имуществена глоба от 10 000 до 50 000 лв.. Същите са санкциите в случай че някой продава твърди горива, които не дават отговор на условията за качество, а по-високи са, в случай че не дава отговор на условията за етикетиране – от 5000 до 10 000 лв. и имуществена глоба сред 30 000 и 50 000 лв.. Има планувани санкции и за замърсяване на въздуха поради строителна активност – 100 до 1000 лв., с имуществена глоба от 500 до 2000 лв..
Също с разпоредба, на Министерския съвет, се приема с какъв брой ще понижаваме нездравословните излъчвания, според Национална стратегия за надзор на замърсяването на въздуха. Компетентни органи за чистотата на въздуха са кметовете и общинските препоръки, шефовете на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Министерство на вътрешните работи и транспортното министерство (за моторни транспортни средства).
Ако в даден регион има превишаване на нездравословните излъчвания, кметовете създават стратегии за противопоставяне, а общинските препоръки утвърждават. Градоначалниците се регистрират до 31 март за осъществяването на съответната стратегия за предходната календарна година. Ако не го създадат, следва санкция - сред 1000 и 5000 лв. . А до 30 април Регионална инспекция за опазване на околната среда прави оценка дали ограниченията са дали упования резултат и според Националната стратегия за надзор на замърсяването на въздуха. Ако го няма нужното понижение на броя на превишаване на нездравословните излъчвания дневно, съответният шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда постанова санкция – само че само в случай че замърсяването не е породено от трето лице. Например - при трансгранично замърсяване или в случай че замърсява някое промишлено дружество, което не е ръководено от общината. Иначе т.е. няма замърсяване от " трета страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР