Понятието завладяна държава е публицистичен изказ, който не отива в

...
Понятието завладяна държава е публицистичен изказ, който не отива в
Коментари Харесай

Зарков: Понятието завладяна държава не отива на този, който държи Наказателния кодекс в ръцете си

" Понятието " превзета страна " е публицистичен изказ, който не отива в устата на тези, които държат Наказателния кодекс в ръцете си и които в случай че имат такива данни или подозрения, имат надалеч по-ефективни способи да освободят " превзетата страна ", в сравнение с да се оплакват по малкия екран ".

Това разяснява през днешния ден правосъдният министър Крум Зарков в просторно. 

" Ако някой е превзет от някого, това се потвърждава от прокуратурата. "

Коментарът му бе във връзка това, че точно Иван Гешев и ръководстото на прокуратурата се оплакаха от " превзета страна " и " мафия " на 16 март, когато прожектираха пред медии листчета и аудиозаписи, които съгласно тях целяли събаряне на управлението.

Резултатът е, че Красимир Каменов-Къро стана обвинен - въпреки и по остаряло дело за ликвидиране на експолицай.

(Клуб Z напомня, че немного по-късно и вътрешният министър Иван Демерджиев разгласи във връзка прожекциите на прокуратурата, че в такива " филми " или " сериали " не взе участие, б.р.)

Крум Зарков подсети през днешния ден, че за да има следствия по високите етажи на властта, се постанова да създадем още старания в реформирането на нашите структури. По думите му тези старания са в това да създадем институция, която да се концентрира точно в следствието на високите етажи на властта и която да е в задоволителна степен отделена от тези високи етажи, тъй че не да не може да се въздейства.
Нуждата от законови промени
" Философията на законопроектите, тяхната съществена цел и методът, по който я реализират, остават същите, като тези, които бяхме внесли. Те не са артикул на импровизация. Те са артикул на бездънен размисъл и много дълга работа преди този момент и са съгласувани с необятен кръг институции в страната и отвън нея ", заяви пред журналиста Силвия Великова служебният правосъден министър.

Той изясни, че и двата законопроекта са прегледани още един път, като са нанесени правно-технически и стилистични ремонти, преди да бъдат импортирани още веднъж (основна опорна точка на Гешев е, че законите за търсенето на отговорност от него се писали " на коляно " и за часове. Всъщност те са още от времето на Надежда Йорданова и бяха пращани за съвещания и корекции даже до Венецианската комисия, бел. ред. на Клуб Z).

" Конституционният спор самичък по себе си нито пречи, нито е с нещо заплашителен. Не е имало дълбока промяна и огромни промени, а тези са такива, за които да не са се поставяли въпроси от подобен темперамент. Когато те се одобряват, има Конституционен съд, който ги отсъжда.

И за двата закона - доколкото доста хора приказват за противоконституционността на препоръчаните от нас промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, дано да кажем, че във връзка с самия механизъм за следствие на основния прокурор, предусещащ висш арбитър за несъмнено време да извършва функционалностите и да има статута на прокурор, с цел да извърши следствие и вероятно повдигне обвиняване - не може и няма нищо противоконституционно.

Въпросите се слагат по-скоро във връзка с метода на действие на Висш съдебен съвет, където ние сме се пробвали в границите на сегашната Конситуция да осъществим отдавнашни рекомендации на Съвета на Европа, съгласно които прокурорите не би трябвало да имат фактическа опция да бъде предпазен (главният) по какъвто и да е метод. Той ще мине през Конституционен съд най-вероятно.

От друга страна огромният спор за конституционна смяна също би трябвало да бъде подложен навръх тази повърхност ", разяснява Крум Зарков.

Според него разумният метод на деяние е да се одобряват законите и да се върви напред. Ако конституционният спор се състои, той още веднъж е съсредоточен върху метода, по който се конституира, избира и действа Висш съдебен съвет, сподели той. По думите му няма общо с механизма за следствие на основния прокурор, нито с органа, който ще проверява корупцията по високите етажи на властта:

" Въпросът не е или/или, а до каква степен и по кое време. Приемането на тези закони с нищо не опонира на други по-амбициозни хрумвания. Тези закони са ни безусловно нужни, с цел да се отлепим от дъното ", споделя Зарков.

Констатирането на политическа воля за смяната на тази тематика ще е сигурен знак, че националното посланичество има задоволителна мощ за нужните промени. По думите му това ще отпуши процеса и във вътрешен и външен проект.
Закриването на спецправосъдието:
" С времето профилираните съдилища и прокуратури се трансфораха в такива, които вместо да разрушават проведената престъпност, влизаха в хрониките и политическите мнения с най-различни арести, от които не помня нещо да е произлязло.

Те се трансфораха в знак на това, което доста хора назовават корист с власт и то с най-мощната част на властта - репресивния уред. Оттогава насам от прокуратурата непрестанно предявяват рекламация, че това е довело до някакъв срив за системата и пречи на преследването.

При последните преброявания - в България работят повече от 1500 прокурора. Не мога да схвана с какво 20 профилирани щяха да създадат разликата, още повече че когато работиха, не съм останал с усещането, че взехме решение въпроса с корупцията по високите етажи на властта, а в противен случай ".

Той прикани - който има мнения по избран законопроект, да ги показва в пленарна зала или в обществения спор.

" Прокуратурата извършва, а не написа закона ", безапелационен бе Зарков и добави:

" Тя не трябва и не може да търси извинения в анулацията на профилираната прокуратура, с цел да си свърши работата. "
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР