Най-малко двама убити при руска атака срещу град Запорожие, съобщи Украйна

...
Поне двама души са били убити и няколко други са
Коментари Харесай

Поне двама души са били убити и няколко други са ранени при руска ракетна атака срещу украинския град Запорожие, който се намира близо до най-голямата атомна електроцентрала в Европа , казаха украински официални лица.

В ход е спасителна операция, каза украинският президент Володимир в сряда, без да предоставя допълнителна информация за атаката.

Областният управител Юрий Малашко първоначално каза, че трима души са загинали при атаката в жилищен район, но министърът на вътрешните работи Игор Клименко по-късно каза, че двама души са загинали и един друг е бил реанимиран.

Видео, публикувано от Зеленски, показва дим, извиващ се от горящи и силно повредени сгради до църква.

Запорожие, важен град на река Днепър, се намира на около 44 километра (27 мили) от фронтовата линия.


Броят на жертвите може да нарасне при атаката, която нанесе щети на жилищен район, каза Малашко в Telegram.

По-рано секретарят на градския съвет на Запорожие Анатолий Куртев каза, че Русия е ударила жилищен район на града.

Градът се намира на около 50 км (30 мили) североизточно от Запорожката атомна електроцентрала, която е окупирана от руските сили от първите седмици на войната. Обстрелът в околностите на централата породи постоянни страхове от ядрена авария.

Междувременно в Русия експлозия на територията на фабрика, която произвежда оптично оборудване за руските сили за сигурност северно от Москва, уби един човек, рани 60 други и остави най-малко осем души в неизвестност, казаха официални лица.

Взривът в сряда е избухнал в руския град Сергиев Посад, на около 50 км (30 мили) североизточно от Москва, съобщиха местните власти.

Андрей Воробьов, губернатор на Московска област, каза, че помещенията са били наети от частна фирма и че е започнало криминално разследване за възможни нарушения на процедурите за безопасност.

Той каза, че 38 жилищни блока в околността са били повредени, заедно с две училища, спортен комплекс и магазин.

Руската информационна агенция ТАСС цитира службите за спешна помощ като отхвърли ранните съобщения, че експлозията може да е била причинена от атака с дрон, много от които са извършени в Москва и околностите през последните седмици и месеци, приписвани от Русия на Украйна.

Кадри, публикувани в социалните медии, показват огромен стълб дим, издигащ се над града.

ТАСС съобщи, че е в ход голяма спасителна операция с участието на повече от 150 души, цитирайки Министерството на извънредните ситуации, че е изпратило водещите си части "Центроспас" и "Лидер" на мястото на взрива.

Руските агенции цитират местните власти, че в района е обявено извънредно положение.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР