Поне до края на тази година делото за източването на

...
Поне до края на тази година делото за източването на
Коментари Харесай

Адв. Христо Ботев: Делото "КТБ" е показателно за липса на всякакъв смисъл на правораздаване

Поне до края на тази година делото за източването на близо 3 милиарда лв. от Корпоративна комерсиална банка ще се гледа не в постройката на Специализирания углавен съд, а в зала " Тържествена " на Софийския областен съд.

Временното пренасяне е поради дефицита на зали в спецсъда и тъй като по делото " КТБ " към момента не са почнали разпитите на очевидци, написа БНР.

Проблемът на няколко пъти беше дискутиран във Висшия правосъден съвет и стана мотив за срещи сред изпълнителната и правосъдната власт. Правителството към този момент даде обещание нова постройка на спецсъдии и прокурори. Висшият правосъден съвет се ангажира с пари за обзавеждане. Прокурорската гилдия усили щата на спецобвинителите, а неналичието на сходно решение от страна на съдийската стана мотив за рецензии и предизвестия - от висши прокурори, че в случай че кадровият проблем на съдиите не бъде решен, ще блокира спецправосъдие.

Дeлoто зa изтoчвaнeтo нa KTБ е с рекорден брой участници, въпреки и да има един огромен отсъстващ - задочно подсъдимият и в процедура по екстрадиция от Сърбия банкер Цветан Василев. По гледище на бранителите на общо 18-те подсъдими, от няколко месеца, и по неофициални прогнози и през цялата 2019 година, в най-голямата зала на спецсъда се чете обобщение от обвинителния акт - в размер на над 5 000 страници. Когато има съвещание по делото, залата е блокирана от 9.00 до 18.00 часа, заради което други каузи се отсрочват. Затова през днешния ден, а е допустимо и през идващите месеци, оставащите неразбираемо какъв брой, само че към момента хиляди страници, да се четат в най-тържествената зала на СРС. По гледище на шефа му Александър Ангелов тя ще се преотстъпва единствено, в случай че бъде поискана от спецсъдебния състав по делото " КТБ ", най-малко седмица преди правосъдното съвещание.

Досега са прочетени по-малко от хиляда страници от обвинителния акт.

„ Другото лято вероятно може да стартираме разпит на очевидци. Това дело е показателно за липса на всевъзможен смисъл на правосъдие, тъй като единствено по себе си делото е несъстоятелно. Гони се размер, а не качество и по тази причина ще четем година и половина обвинителен акт ", разяснява един от юристите по делото " КТБ "   - Христо Ботев. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР