Поне десет души бяха убити в протестите по време на

...
Поне десет души бяха убити в протестите по време на
Коментари Харесай

Поне десет души загинаха в протести срещу изборите във Венецуела

Поне 10 души бяха убити в митингите по време на изборите във Венецуела през вчерашния ден, заяви организация " Ройтерс ". Над 120 починаха в демонстрациите през последните месеци. Опонентите на президента Николас Мадуро настояват, че изборите са безочлив опит той да се задържи на власт макар рецесията и ужасяващата беднотия в страната.

Според управляващите изборната интензивност на изборите за Учредително заседание на Венецуела, създадени през вчерашния ден, е била 41.53 %. Данните заяви ръководителят на Националния изборен съвет на Венецуела Тибисай Лусена.

Това значи, че са дали своят вот 8 089 320 души от 19.4 милиона регистрирани гласоподаватели. Лусена сподели, че равносметката демонстрира, че е победил мирът, а когато побеждава мирът, побеждава Венецуела. Той добави, че без значение от насилието в деня на изборите венецуелците са могли да изразят своето мнение.

Опозицията обаче оспорва данните, изнесени от управляващите. Според нея през вчерашния ден са дали своят вот под 15 % от имащите право на глас. Това значи, че гласа си са дали сред 2 и 3 милиона души. Независимо проучване пък показва, че гласувалите са били 3.6 милиона души, съобщи организация " Асошиейтед прес ".

В сходство с досегашната конституция, с цел да бъде свикано Учредително заседание е належащо да са дали своят вот 15 % от гласоподавателите.

Реакции

Съединени американски щати, Аржентина, Перу, Колумбия и Панама обявиха, че няма да признаят изборните резултати, съобщи " Асошиейтед прес ". Съединените щати остро осъдиха вчерашните избори за Учредително заседание във Венецуела и обявиха, че ще подхващат " бързи и мощни ограничения " против държавното управление на президента Николас Мадуро, съобщи организация " Франс прес ".

" Съединените щати поддържат народа на Венецуела и неговите конституционни представители в напъните им да възстановят същинската народна власт и процъфтяването на своята страна. Ще продължим да подхващаме бързи и мощни дейности против архитектите на авторитаризма във Венецуела, в това число против тези, които вземат участие в Националното учредително заседание вследствие на вчерашните подправени избори ", гласи декларация на Държавния департамент.

 Поне 10 души починаха в митинги против изборите във Венецуела
© Christian Veron, Reuters

Той осъжда насилието на венецуелските управляващи против протестиращите и приканва държавните управления в региона и в света " да потърсят отговорност от тези, които подкопават демокрацията, не зачитат човешките права и са виновни за насилието и репресиите ".

Правителството на Перу свика среща на външните министри на страните от Северна и Южна Америка. " Във връзка със обстановката, основана след изборите за учредително заседание във Венецуела и тяхното въздействие над демократичния ред в тази страна, Перу привиква среща на външните министри в перуанското външно министерство във вторник, 8 август. Очаква се в нея да вземат участие външните министри на Аржентина, Бразилия, Канада, Чили, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Мексико, Панама и Парагвай ", се споделя в декларацията на перуанското външно министерство.

Опозицията

Опозицията във Венецуела насочи апел за митинги през днешния ден и в сряда против определеното през вчерашния ден учредително заседание. " Ние не признаваме този подправен развой, за нас той не съществува ", съобщи опозиционният лидер Енрике Каприлес. Той прикани за шествие през днешния ден против " клането " и " изборната машинация " и за митинг в Каракас в сряда, когато би трябвало да проработи учредителното заседание.

Каприлес вчерашната неделя черен ден за Венецуела и сподели, че виновността за това носи " болната упоритост " на президента Мадуро.

Фотогалерия: Щитоносците на Венецуела >

Президентът изпадна в неловка обстановка, откакто при опит да гласоподава през вчерашния ден изборната му карта не бе разпозната от електронния читател, съобщи ДПА.

В обществените медии бе публикувано видео, на което се вижда по какъв начин президентът поставя картата си в четеца и на него се изписва: " Такъв човек не съществува или картата е невалидна ". Телевизията предаваше онлайн по какъв начин гласоподава президентът, само че камерите бързо бяха изключени, щом се разбра за техническата неточност, прибавя ДПА.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР