Поне 2,5% от БВП ще отиде за COVID-19 през 2021г.

...
Поне 2,5% от БВП ще отиде за COVID-19 през 2021г.
Коментари Харесай

Томислав Дончев: 2,5% от БВП ще отидат за справяне с COVID-19 през 2021г.

Поне 2,5% от Брутният вътрешен продукт ще отиде за COVID-19 през 2021г. Това съобщи виепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг в Министерски съвет. 94 млн. лева за ваксини и медикаменти в бюджет 2021г., оповестиха пък от министерство на опазването на здравето.

По думите им за 2021г. щяло да има над 120 млн. лева спомагателен растеж в разноските, за лечебни заведения и хонорари за чиновници които са били на първа линия против COVID-19. Бюджетът на НЗОК ще бъде повишен с над 326 млн. лева Ще бъде обезпечен и буфер от над 600 млн лева за медикаменти и заплащания.

Дончев кометира, че в тежки времена, когато се натрупват пандемична, обществена и икономическа рецесия, единственият, който може да помогне, е страната, и тя си влиза в тази функционалност, сподели още той и добави, че бърза информация демонстрира и към сегашния миг, че отношението дълг към Брутният вътрешен продукт е 23%. " Продължаваме да бъдем измежду първенците с най-нисък дълг от страните в Европейски Съюз ", акза той.

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на труда Деница Сачева, просветителният министър Красимир Вълчев и представители на отрасловите министерства на финансите, опазването на здравето и земеделието дават брифинг по отношение на проектобюджета на страната за следвата година. Според направеното предложение на държавното управление бюджетът за 2021 година планува най-вече да са разноските в обществената сфера - нарастване на минималната заплата с 40 лв. - до 650, детски надбавки за всяко дете и 12 лв. обезщетение за безработица. Промени ще има и при пенсиите - минимална ще скочи до 300 лв., а оптималната ще стане 1440. Предвиден е и 5% бюджетен недостиг.

Намираме се в обстановка, сходна на физическия опит с " котката на Шрьодингер ". Това съобщи вицепремиерът Tомислав Дончев на ексклузивен брифинг в Министерския съвет.

" Днес имаме късмет за институционален спор върху закона за държавния бюджет - институционален с присъединяване на най-ключовата политическа фигура в страната - тази на президента. От през днешния ден имаме вербален коментар върху бюджета и не можем да пропуснем мотива да участваме в дебата, подкрепяйки позицията си с цифри и причини. Дебатът е значим толкоз, колкото този в залата на Народно събрание ", сподели още той.

" В квантовата физика има прочут опит, който е конвенционален - " котката на Шрьодингер ". Това е логическа фиксия. Котката е по едно и също време жива и мъртва в един и същи миг. Ние се намираме в сходна обстановка, тъй като, в случай че следваме апелите и рекомендациите на Радев, това, което вършим, е по едно и също време вярно и погрешно ", посочи вицепремиерът.

" По време на пандемия не е хубаво човек да се майтапи със заболяване, само че се багра, че демокрацията ни има низ от заболявания. Като стартираме от политическата дислексия и стигнем до политическата амнезия ", сподели Дончев.

" Ще ви насоча вниманието към април месец и апелите за още ограничения и помощ на фирмите, хората, фамилиите, държавните чиновници, апела за повече подкрепяне... Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля че е несвоевременно да занимаваме хората с връзките сред президентската институция и изпълнителната власт ", посочи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР