Понастоящем 65,3 на сто от децата в нужда са настанени

...
Понастоящем 65,3 на сто от децата в нужда са настанени
Коментари Харесай

65% от децата в нужда са настанени в приемни семейства

Понастоящем 65,3 на 100 от децата в потребност са настанени в приемни фамилии, до момента в който през 2010 година 80 на 100 са употребили резиденти услуги. Тези данни разгласи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков в отговор на въпрос от народния представител от "БСП за България " Надя Клисурска по отношение на разбора на законодателството на Министерство на труда и обществената политика за политиките, свързани с приемната грижа.

Петков посочи, че приемната грижа е мярка за протекция, регламентирана в Закона за протекция на детето, а не тип обществена услуга. Бисер Петков изясни, че настаняването в приемна грижа се подхваща само в случаите, при които е открита нужда за настаняване на детето отвън фамилията.

"Именно с помощта на развиването на ограниченията за настаняване в фамилията на родственици и близки и в приемно семейство, понастоящем 65,3 на 100 от децата, които са настанени отвън фамилията, се отглеждат в фамилна среда. За съпоставяне, през 2010 година, 80 на 100 от тези деца са били настанени в резиденти услуги. Считам, че за всяко дете е по-добре да пораства в фамилията, в сравнение с в профилирани институции ", сподели Бисер Петков.

Той осведоми депутатите, че за първи път в Закона за обществените услуги, който ще влезе в действие от 1 януари 2020 година дейностите по набиране, оценяване и образование на претендентите за приемни фамилии ще се финансират от държавния бюджет по общ стандарт. Министър Петков посочи, че е основана работна група, която да изготви съответно предложение за стандарта за приемна грижа. По думите единствено с сходен стандарт би се подсигурило качеството на приемната грижа. Според Петков приемната грижа ще продължи да се развива предвид на признатия обновен проект за деяние за осъществяване на Националната тактика "Визия за деинституционализация на децата ", в който има заложени съответни периоди за закриване на всички институции за деца до 2021 година Министър Петков бе безапелационен, че приемната грижа е опция на настаняването в институции за деца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР