Помпейо и Лавров си сблъскаха главите заради руската намеса в

...
Помпейо и Лавров си сблъскаха главите заради руската намеса в
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Майк Помпейо и Сергей Лавров не показаха, че Иран е приоритет за страните им

Помпейо и Лавров си сблъскаха главите поради съветската интервенция в изборите, написа "Политико " в заглавие на публикация за вчерашната против в Сочи сред държавния секретар на Съединени американски щати и външния министър на Русия. Според списанието на конференцията след срещата Майк Помпейо и Сергей Лавров са се сочели взаимно с пръст.

Руският министър продължи да отхвърля обвиняванията, съдържащи се в отчета на специфичния прокурор Робърт Мълър, че Москва е взела участие в комплицирана и многопланова интервенция за интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година На въпрос към Помпейо за тази интервенция думата взе Лавров, който направи шестминутно отклоняване, с цел да упрекна Съединени американски щати, че са виновни за "лъвския къс " от офанзивите против съветските интернет интервенции. Той добави, че бил пратил на Помпейо паметна бележка, която съдържала "актуална информация ", доказваща американска интервенция във вътрешните работи на Русия.

След като Лавров отстъпи трибуната, продължава "Политико ", държавният секретар сподели със "самодоволна усмивка " на репортерите, че сами виждат тези "някои различия " сред Вашингтон и Москва по въпроса. Помпейо акцентира, че намесата на Русия през последните месеци е изцяло неприемлива и предизвести, че в случай че руснаците вършат това и на идващите президентски избори следващата година, Съединени американски щати няма да търпят и двустранните връзки ще станат "още по-лоши, в сравнение с са в този момент ".

Този обществен спор сред двамата бе най-интензивният израз на обвиняванията за интервенция, откак предишното лято президентът Доналд Тръмп сподели, че е приел персоналните опровержения на президента Владимир Путин за съветска интервенция, установи "Политико ".

"Вашингтон пост " отбелязва, че на конференцията Помпейо и Лавров са изразили разликите си и по тематиките Иран и Венецуела, само че въпреки всичко първото посещаване на някогашния началник на Централно разузнавателно управление на САЩ в Русия като топдипломат е незабравим нов опит на държавното управление на Тръмп за самодейност в една от най-несигурните сфери в интернационалната политика. След няколкото часа диалози на Помпейо с Лавров и час и половина с Путин външнополитическият консултант в Кремъл Юрий Ушаков похвали американския делегат за осъществените "нелоши съответни диалози ". По думите му Съединени американски щати са се включили към Русия в проявяването на интерес към "поправяне на връзките и последователно възобновяване на каналите за връзка " написа вестникът.

Според изданието образец за готовността на държавното управление на Тръмп да понижи напрежението в някои аспекти на връзките с Русия е фактът, че в Сочи не е била разисквана тематиката за Украйна, станала максимален източник на напрежение при ръководството на Барак Обама. Ако се съди по изказването на Ушаков, Путин и Помпейо са говорили за Сирия, Северна Корея, Иран, Венецуела и разоръжаването, само че не и за Украйна, написа "Вашингтон пост ". Вестникът напомня изразените очаквания от някои съветски коментатори и политици, че с приключването на следствието на Мълър президентът Тръмп ще бъде в по-добра позиция да реализира заявеното свое желание да усъвършенства връзките с Москва. Но други се притесняват, че въпреки и Тръмп да има повече пространство за маневриране вкъщи, ползите на двете страни по света към момента се разминават, написа "Вашингтон пост ".

Разговорите сред Съединени американски щати и Русия демонстрираха дълбоките пукнатини в връзките им макар очакванията за възстановяване, показва "Ню Йорк Таймс " и установи, че една значима тематика е останала като че ли едва наранена в изказванията в Сочи. Тези дни част от вниманието на света е концентрирано върху Персийския залив, където държавното управление на Тръмп ускорява натиска против Иран със наказания и военно наличие и където тази седмица имаше мистериозни офанзиви против саудитски танкери и петролопроводи. Но Лавров и Помпейо - най-малко обществено - дадоха знак, че Иран не е измежду техните цели, писа "Ню Йорк таймс ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР