Помолихме, чрез образователния министър, държавата да подкрепи образователните институции с

...
Помолихме, чрез образователния министър, държавата да подкрепи образователните институции с
Коментари Харесай

Директори на училища искат присъствена учебна година, независимо от COVID-19 и енергийната криза

Помолихме, посредством просветителния министър, страната да поддържа просветителните институции с повече средства поради енергийната рецесия. Това заяви Диян Стаматов - ръководител на СРСНПБ, и шеф на 119-то Средно учебно заведение " Акад. Михаил Арнаудов " в София, представен от Българска телеграфна агенция.

По-рано шефове и заместник-директори от Съюза на работодателите в системата на националната култура в България са провели среща със служебния министър на образованието Сашо Пенов.
" Поискахме и да сме в присъствен формат през образователната година, без значение от двата казуса - с COVID-19 и с финансирането на учебните заведения и детските градини със средства за енергийни източници, тъй като това ще са двете съществени провокации за образованието през новата образователна година ", разяснява ръководителят на СРСНПБ.

Срещата с министър Пенов e била онлайн. " Поговорихме по няколко тематики, като уверихме, че ще поставим всички старания за спокойното започване на новата образователна година. Министър Сашо Пенов се ангажира да сложи въпроса, обвързван с енергийния проблем, на държавно равнище и подсигурява, че страната не може да си разреши да не поддържа предпочитано с доставка на енергийни източници учебните заведения, детските градини и просветителните институции, както и с спомагателна финансова опция поради предстоящите по-високите цени на енергийните запаси ", сподели Диян Стаматов.

Той посочи, че през новата образователна година са нужни повече средства за учебните заведения и детските градини за газ, тъй като тези разноски, най-вероятно ще са с 60-70 % по-високи, а такива средства в този момент няма в бюджетите на просветителните институции.
Училищата в страната са 2700, а детските градини са 2500, заяви ръководителят на СРСНПБ. " В Добрич съвсем цялата област е газифицирана, в останалите области на страната ситуацията с газифицирането на просветителните институции е друго. В София има просветителни институции, които се отопляват на газ, на централно отопление, на електричество и на пелети ", разяснява Стаматов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР