Поменът за починалия се прави най-малко пет пъти през годината

...
Поменът за починалия се прави най-малко пет пъти през годината
Коментари Харесай

Какви ястия приготвят за помен мюсюлманите в Русия

Поменът за умрелия се прави минимум пет пъти през годината след погребението.

Разказваме с какво се отличават погребалните обреди в другите райони на Русия.

Ислямът е втората вяра в Русия по брой на вярващите след християнството. Изповядва се от към 10% от популацията на страната. В Русия се оформят два региона на разпространяване на исляма – Северен Кавказ и Волго-Уралския район, който включва Татарстан и Башкортостан, а мюсюлманите от европейската част на Русия и Сибир са генетично свързани с него.

Някои традиции се ползват без значение от това къде живеят мюсюлманите. И по този начин, погребалните обреди се състоят от голям брой възпоменания: на 3-я, 7-я, 40-я и 51-я ден и една година по-късно. Смята се, че по това време настъпват биологични промени в тялото и умрелият страда. Правят се помени, тъй че душата му да види, че го помнят. По време на възпоменанието се чете от Корана и хората се молят. На поменалната софра не се яде свинско и не се пие алкохол.

Някои обичаи са от епохи и по тази причина те се трансформират с времето и метода на живот, само че остават ориентир за доста фамилии. Така да вземем за пример има бит, съгласно който три дни след погребението в дома на умрелия не се пали огън и не се готви нищо. Роднини и съседи носят храна на околните на умрелия. Това се прави, с цел да могат роднините да се молят за умрелия и да не мислят за храна. Мюсюлманите имат вяра, че душата на умрелия към момента не е напуснала и живее някъде наоколо.

Ако има опция, съгласно традицията в деня на погребението фамилията на умрелия коли крава или бик и раздава алегорична садака (в превод – милостиня) на близки и съседи. Това може да бъде сурово месо, ориз, брашно, просо, захар или пари. Така се показва респект към Аллах.
Каква е трапезата на помен в Северен Кавказ
За поменалната софра в разнообразни райони на Северен Кавказ има териториални особености, само че има и ястия, които се подготвят на всички места.

Първо, това са кръгли дребни питки (на съветски „ пышки “). Черкезите ги пържат във врящо олио, а чеченците и ингушите – в изсъхнал тиган. Според легендата миризмата на пърженото тесто доближава до душата на умрелия. Едни и същи питки се раздават на родственици и съседи през цялата година, с цел да поменат покойника.



Legion Media

По-сложна разновидност на тези дребни питки, които наподобяват на понички, са плоските пирожки, пълнени с извара, картофи, картофи със сирене или месо. Балкарците и карачаевците подготвят „ хичини “, чеченците и ингушите „ чепалгаш “.

Осетинските пирожки са едни от най-известните. Броят на пирожките има особено значение. Ако за женитба или различен щастлив празник в чинията се поставят  три осетински пирожки, то за помен те са единствено две, защото умрелият към този момент няма да види светлината и пирожката, символизираща слънцето, не е нужна. Остават единствено тези, които знак на Бога и земята.



Legion Media

За възпоменателната софра се подготвят разнообразни месни ястия: чорба от овнешко („ шорпа “ при карачаите), манти или пелмени. Също по този начин оризови ястия с части варено месо и стафиди, с айран, с масло или сметана.

Приготвят се и районни ястия – сос „ щипс “ с чесън, кашкавал, наденица от дроб с чесън, лук и червен пипер. Поднася се и домашна юфка (хингал) с варени яйца, чесън и заквасена сметана или кисело мляко.



Юлия Мулино/Legion Media

Важна роля заема халвата от пшенично, царевично или просено брашно, приготвена с топено масло като се прибавя захар или мед. Прави се от родственици на умрелия. Вярва се, че „ покойникът вижда този, който бърка халвата “, а душата му, с помощта на халвата, споделена сред околните, ще има сладостен живот при Аллах.



Legion Media

На траурната софра сервират и каша от варено просо, която се назовава паста. Заравнена и охладена, тя се нарязва на части и замества хляба. Напитките са вода, айран, черен или калмицки чай с мляко, сол и подправки, а също и домашна лимонада. 
Каква е трапезата на помен в Татарстан
Мюсюлманите от други райони се събират на първата поменална софра едвам на третия ден. В Татарстан главното ядене на помен са дребни конуси, направени от най-фини захарни влакна. Те се назовават талкиш-калеве и са сходни по сакрално значение на халвата или на  сред православните – те оказват помощ на душата да получи сладостен живот в другия свят. Десертът се подготвя от брашно, краве масло, мед или захар.



Legion Media

Смята се, че поменалната софра не би трябвало да натоварва доста домакините. За помена се подготвят обичайни ястия: за първо – месен бульон с юфка, за второ – месо с картофи или каша от елда. Може да се готви пилаф, пелмени с бульон или долма. Правят се и кръгли плоски хлебчета.

През цялата година мюсюлманите поменават умрелите всеки петък. В Татарстан домакините подготвят обредни сладкиши на мощен огън за помена – порожки с заряд от месо или картофи. Миризмата от приготвянето им би трябвало да доближи до умрелия. Поменалната софра приключва с чай и сладкиши.



Legion Media

Менюто за помен на мюсюлманите в други райони не се разграничава доста от обичайна софра за този случай. В Башкортостан да вземем за пример готвят чорба с юфка и месо, подготвят кръговиден пирог с месен заряд, тънки кръгли хлебчета, печива и чай със сладкиши.

създател: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР