Полярни мнения се сблъскаха днес в студиото на БНР по

...
Полярни мнения се сблъскаха днес в студиото на БНР по
Коментари Харесай

Хаджигенов: Ще говорим и с БСП, и С ДПС за третия мандат

Полярни отзиви се сблъскаха през днешния ден в студиото на БНР във връзка на възможностите третият опит да роди постоянно държавно управление.

" Шансовете за държавно управление с третия мандат са положителни и нашата концепция е да покажем по какъв начин би трябвало да се направи това - оптимално обществено и ясно ", съобщи пред БНР Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме! ". Тъкмо противоположното счита Александър  Маринов, ръководител на Съвета за стратегическо развиване при президента Румен Радев. Според него опциите този парламент да излъчи кабинет са единствено теоретични.

Адв. Хаджигенов изясни, с цел да има правителство на малцинството, то би трябвало да се състави от партиите на смяната плюс най-хубавата част от служебното държавно управление. Но призна, че поставя всички без ГЕРБ в сметките за поддръжка на подобен кабинет, даже и Движение за права и свободи.  

" Ще водим политически диалози по какъв начин да се направи, какво да се направи. Срок - най-малък, минимални неща, които би трябвало да се създадат от държавното управление и от Народното събрание, тъй като ние сме в доста сериозна рецесия, би трябвало да дадем опция на хората да дишат и живеят умерено и по едно и също време да стартираме да оправяме бардаците, които сътвориха Борисов и компания ", сподели Хаджигенов.   

Той разясни какво би трябвало да се направи в най-близкото бъдеще: 

" Явно с " ИТН " занапред ще би трябвало да приказваме още доста. С специалистите им нямаме проблем, на експертно равнище ние желаеме едно и също. Но политически би трябвало да водим диалози на високо равнище.  " След като президентът връчи третия мандат обаче - на секундата. ... И с Движение за права и свободи би трябвало да се приказва - без значение дали ни харесва, както и с Българска социалистическа партия, само че не е по този начин с ГЕРБ. С партията на диктатора не вършим нищо, с изключение на да ги унищожаваме малко по малко ".

" Ако цената да махнем Иван Гешев е да приказваме с Движение за права и свободи, ще приказваме с тях. Това няма да са договаряния, а диалози, и то транспарантни - пред медиите ", сподели зам.-шефът на " Изправи се, БГ! Ние идваме "

Но съгласно Александър Маринов възможностите за сформиране на кабинет с третия мандат  към този момент са по-скоро теоретични. Според него има два хипотетични разновидността. Първият е   " ИТН " да преразгледа позицията си, за което няма признаци. Втората опция, отново свързана с повече диалогичност от страна на Има Такъв Народ е да има държавно управление “чрез въздействие  върху кворума ”, само че съгласно Маринов, това е слаб вид, тъй като стои въпросът по какъв начин ще работи такова държавно управление. 

Има три разновидността за връчване на мандата, само че значимият въпрос е не толкоз на коя групировка ще бъде връчен, а дали партиитеще съумеят да реализират някакво съглашение.

Междувременно стана ясно, че  " ИТН " няма желание даже да опита да беседва с останалите партии.  Ние сме в съпротива, съобщи ръководителят на правната комисия в Народното събрание и народен представител от Има Такъв Народ Андрей Михайлов също пред БНР.

 

Казусът " Два паспорта "

Според проф. Александър Маринов нормата за българското поданство на министри и депутати е била основана в други времена, с други политически цени и през днешния ден наподобява архаична. Но произнасянето по нея е на Конституционния съд, означи той..  

“Подобен на проблема с канадското поданство на министъра на стопанската система Кирил Петков имаше с финансовия министър в първото държавно управление на Борисов Симеон Дянков ”, съобщи Маринов. Според него, тогава Дянков самичък оповестил, че има американско поданство. Отговор от Съединени американски щати пристигнал след една година и той гласял, че все още няма данни той да е  американски жител, а не все още на вдишване на поста.

Симеон Дянков отхвърли и пред “Сега ”, че имал американско поданство. “Аз в никакъв случай не съм имал друго поданство с изключение на българско ”, съобщи Дянков. Пред столичен вестник той съобщи, че 2-3 седмици след офанзивата през 2009 година, че има американско поданство, посолството на Съединени американски щати удостоверило, че в никакъв случай не е бил американски жител. Всъщност, той получи писмо от посолството на Съединени американски щати чак напролет на 2010 година и наличието му бе такова, каквото твърди Ал. Маринов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР