Получихме 60 кутии със семена от 15 банки за съхранение

...
Получихме 60 кутии със семена от 15 банки за съхранение
Коментари Харесай

Съкровището във вечните ледове на Шпицберген

" Получихме 60 кутии със семена от 15 банки за предпазване в целия свят. Кутиите са запечатани и в този момент ги ревизираме през системата за сигурност на летището, с цел да се уверим, че съдържат единствено семена. "  Асмунд Асдал се насочва към най-северното летище в света - Лонгирбюен. Мисията на пазителя на " Глобалния трезор за семена "  е да достави още 12 000 скъпи семена.

От 15 години насам точно тук се съхранява ДНК на растенията - във безконечните ледове на Шпицберген, при температура минус 18 градуса по Целзий. В момента тук има 1,2 милиона проби: сорго, пшеница, фасул, царевица, а неотдавна и немски зеленчуци.

Един жител на Нигерия и един на Замбия са минали хиляди километри, с цел да донесат тук своите семена. Грейбил Мункомбуе от Замбия споделя, че това са " растения, които фермерите ни са употребявали генерации наред - освен за храна, само че и за медицински и културни цели ". За тях изпращането на растенията в Шпитцберген е акт на опазване на културното им завещание.

Шпитцберген - " най-безопасносто място на света "?

" Чудесно е, че банките за семена по целия свят не престават да ни се доверяват и да ни изпращат семената си ", споделя 66-годишният биолог и агроном Асмунд Асдал. " И не престават да идват нови, знаейки, че ние се грижим доста добре за техния материал. "

Щефан Шмиц е изпълнителен шеф на " Глобалния фонд за многообразие на културите ". Организацията поддържа цяла мрежа от генни банки, които опазват биоразнообразието в съответните райони. Съвременното земеделие благоприятства селектираните сортове и селекцията. Генетичното многообразие на растенията обаче е застрашено от изгубване. За да се оправим с предизвикването на климатичните промени обаче, това многообразие ще бъде належащо през идващите години. Или по думите на Шмиц: " Във времена на климатични промени не можем да си позволим да загубим огромни количества от това генетично многообразие вечно. "

През 2016 година и специалистите, работещи в трезора за семена за пръв път усещат последствията от промените в климата - тогава извънредно огромни превалявания провокират наводняване в тунела, извеждащ към херметически затворения трезор. Оттогава са въведени спомагателни ограничения, с цел да се защищават семената.

Влиянието на климатичните промени, рецесиите и бедствията

Не единствено изменението на климата заплашва неповторимото растително многообразие, показано тук, във безконечните ледове на Шпицберген. Ботаниците и биолозите са мощно обезпокоени и от засилващите се геополитически разтърсвания: не доста от дълго време значима банка за семена в Алепо, Сирия, беше унищожена по време на войната, а в този момент пробите от Армения се забавиха вследствие на последните политически напрежения.

Кулдип Сингх от основания в Индия Международен институт за проучване на културите в полупустинните тропици (накратко ICRISAT) също е пропътувал целия път до норвежката Арктика. " В допълнение към изменението на климата и политическата неустойчивост в частност вреди на генетичното многообразие ", споделя той. Ето за какво войната в Близкия изток е толкоз застрашителна: " Наблюдаваме я доста деликатно. Израел, да вземем за пример, има изключителна банка за семена. Ако нещо се случи там по време на настоящия спор, можем да загубим целия ресурс. "

Пратеници от Африка и Индия предават семена от своите страниСнимка: Ludger Schadomsky/DW

Щефан Шмиц е на същото мнение: " Засилващите се спорове по целия свят, в това число в Африка, усилват натиска. Затова всички би трябвало да знаят: би трябвало да действаме бързо. " Той е изключително угрижен за положението на банките за семена в Африка: " Те постоянно не се ръководят доста добре. Просто не доближават пари или личен състав. Това значи, че съхраняваните там съкровища могат да бъдат изгубени когато и да е, а случи ли се това, те остават загубени завинаги. "

Несигурност поради геополитическите разтърсвания

С началото на съветската война против Украйна хората там осъзнават какъв брой бързо световната международна политика може да проникне в изолирания Шпицберген: по време на пандемията в селищата Пирамиден и Баренцбург работят към 400 руснаци и украинци - най-вече миньори, само че също и туроператори. Междувременно към половината от служащите са напуснали Шпицберген, частично тъй като норвежките туроператори са призовали за протест на съветските артикули и услуги.

Настроенията сред норвежци и руснаци по този начин или другояче не са изключително положителни, защото арктическите съседи Норвегия, Дания (Гренландия), Канада и САЩ наблюдават внимателно съветските упоритости за първични материали в района. " Не считаме, че сигурността на семенното вместилище на Шпицберген е застрашена от геополитическа позиция ", изяснява губернаторът на Шпицберген Ларс Фаузе пред Дъждовни води.

Трезорът пази семена от целия святСнимка: Ludger Schadomsky/DW

Но Грета Евен, чиновник на норвежкото държавно управление, не може да скрие загрижеността си: " Следим обстановката доста деликатно, тъй като в действителност не знаем какво още може да се случи в света сега. Ето за какво наложително се нуждаем от дубликати за семената, с цел да не се съхраняват единствено на едно място ", споделя норвежката. След това прибавя с усмивка: " Дори и доста неща да наподобяват несигурни сега - това място тук несъмнено е най-хубавата застраховка. "

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Една гениална концепция от Холандия: " Зелените спирки " на Утрехт

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР