Получените през миналата година подаръци на висока стойност може да

...
Получените през миналата година подаръци на висока стойност може да
Коментари Харесай

Обявяваме подаръците пред хазната по желание

Получените през предходната година дарове на висока стойност може да декларирате пред Национална агенция за приходите по избор. От на следващия ден, 10 януари, започва подаването на данъчните заявления за получените приходи през предходната година като крайният период за това е 30 април. Декларациите към този момент са качени на уеб страницата на Национална агенция за приходите, може да ги отпечатате, попълните и изпратите по пощата. Но най-лесният метод за подаване на декларациите е по интернет с безплатния личен идентификационен код (ПИК), който се издава от офис на Национална агенция за приходите.

Необлагаемите приходи като да вземем за пример получени по завещание или подаяние, може да се посочат в Приложение 13 към декларацията. Ако като подарък е получена кола, къща или скъпи картини, не би трябвало да се показва тяхната цена, а единствено че е получено транспортно средство, неподвижен парцел или произведение на изкуството. В декларацията може по избор да се посочат и получените облаги от хазартни игри. Така късметлиите могат да си спестят инспекция от страна на Национална агенция за приходите. Подозрително е, в случай че човек с минимални приходи си купи скъпа кола или апартамент. Затова данъчните ревизират тези случаи. Често обаче се оказва, че парите са извоювани от игра на щастието, или са получени в завещание и няма нарушаване.

Данъкът върху приходите от 2018 година се заплаща без стотинки, а дължимата сума се закръглява надолу към цялостен лев. Досега дължимата сума също се закръгляваше. Но това ставаше преди да се употребява отстъпката от 5% (но не повече от 500 лева.) за подаване на декларацията онлайн и заплащане на данъка до 31 януари. Така доста хора още веднъж трябваше да заплащат стотинки. От тази година закръгляването става след приспадане на отстъпката.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР