Получените бакшиши да се облагат с данък и осигуровки, предлага

...
Получените бакшиши да се облагат с данък и осигуровки, предлага
Коментари Харесай

Правителството иска да обложи бакшишите

Получените бакшиши да се таксуват с налог и осигуровки, предлага държавното управление. Текстовете са се появили в проектозакона за Данъка върху приходите на физическите лица като пакетът от данъчни закони към този момент е в Народното събрание и ще стартира да се разисква още тази седмица в отраслова комисия.

Заведенията, категоризирани с повече от една звезда, ще са длъжни да имат ПОС-терминали за заплащане с карта, както и да изплащат заплатите на чиновниците си единствено по банков път. В подмяна на тези ограничения ставка за секора в размер на 9% до края на 2024 година

Мерките, изключително облагането на бакшишите, надали ще донесат повече доходи в бюджета. Въпросът е, че за бюджета и всички данъчни закони са нужни гласовете на ГЕРБ, а Бойко Борисов и негласния сътрудник в обединението Движение за права и свободи твърдо застават зад ресторантьорската колегия и преференциалното им Данък добавена стойност.
Конкретните текстове
Предложената редакция на ЗДДФЛ звучи по този начин: " Облагаемият приход от трудови правни отношения е трудовото заплащане и всички други заплащания в пари и/или в натура от работодателя или за сметка на работодателя, в това число всички авансово неопределени спомагателни парични заплащания ". Пояснява се, че " авансово неопределени спомагателни парични заплащания " са заплащания за положително обслужване, които не са авансово избрани, получени при и във връзка осъществяване на трудовите отговорности на служащия или служителя, в това число когато не са платени директно от работодателя. "
Реклама
Накратко работодателят ще би трябвало да заявява и таксува бакшишите, които са получили чиновниците му. Или жестоко казано на всеки 10 лева, към 4 лева ще са за страната. Сега този тип заплащане е освободено от налог. Не е ясно обаче кой би направил това непринудено, в случай че заплащането не е с карта.

В претекстовете към плана се показва, че аргументите, които постановат приемането на препоръчаната мярка, са " свързани с нуждата от узаконяване на приходите и определяне на правилни наличия в касите на търговците ".

Ресторантите и заведенията ще са длъжни и да слагат на видно място информация, че одобряват заплащане с карта. При неспазване на условието за съществуване на ПОС-терминал са планувани санкции - от 100 до 500 лева за физически лица и от 500 до 2 хиляди лева за компании и еднолични търговци.
Остава противоречивата концепция за гражданските контракти
Спорната концепция на трудови обаче към този момент остава. От претекстовете към плана на ЗДДФЛ в действителност излиза наяве за какво Министерството на финансите упорства за текстовете. В тях се показва, че " Съдебната процедура не позволява органите по приходите да квалифицират един контракт като трудов, даже да са налице всички характерности за това, което води до анулация на актове. Във връзка с направеното предложение е нужна смяна и в Кодекса за обществено обезпечаване ".
Реклама
Има обаче смяна в първичната концепция за облагане на събирачите на гъби и билки. Предлага се различен налог от 30 лева за всеки месец, през който се прави активността.

Спорният " налог " за банките отпада

Министерството на финансите без да го анонсира се е отказало от концепцията да вкарва спомагателен налог за банковия бранш. Текстовете в ЗКПО, с които се предвиждаше начислените обезценки към този момент да не се признават като данъчен разход, което действително би нараснало данъчната база и надлежно би означавало повече изискуем налог от кредитните институции, са отпаднали, се вижда от оповестения.
Свързани публикации Данъчната оценка на жилищата ще се вдигне доста от 2024 година 7 ноември 2023, 16:47 Правителството предлага таванът на разплащанията в брой да падне до 5 хиляди лева 6 ноември 2023, 17:12 България е сложена в " сив лист " за пране на пари, като стъпка от развой по осъществяване на задължения 30 октомври 2023, 05:57 Почти несъмнено: 933 лева минимална заплата за 2024 година макар възраженията на бизнеса 5 октомври 2023, 20:15
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР