Получаването на достатъчно, но не прекалено много витамин D е

...
Получаването на достатъчно, но не прекалено много витамин D е
Коментари Харесай

Дефицит на витамин D - как да го познаем?

Получаването на задоволително, само че не прекомерно доста витамин D е належащо, за поддържанe функционалностите на тялото ви в добра форма. Този витамин подкрепя здравето на костите и може да помогне за попречване на някои типове рак. Симптомите на недостига му могат да включват мускулна уязвимост, болежка, отмалялост и меланхолия. За да получите задоволително D, обърнете внимание на избрани храни, добавки и деликатно планувана слънчева светлина.

Какво съставлява дефицитът на витамин D?

Дефицитът на витамин D значи, че нямате задоволително от витамина в тялото си. Този витамин в действителност е неповторим, тъй като кожата ви го създава посредством слънчевата светлина. Хората със светла кожа и тези, които са по-млади, трансформират слънчевата светлина във витамин D доста по-добре от тези с по-тъмна кожа и над 50 години.

Защо този витамин е толкоз значим?

Витамин D е един от многото витамини, от които нашите тела се нуждаят, с цел да бъдат здрави. Този витамин има доста функционалности, които включват:

Поддържане на здрави кости: здравите кости ви защищават от разнообразни болести, в това число рахит. Рахитът е заболяване, което кара децата да имат слаби и меки кости. Причинява се от липса на витамин D в организма. Имате потребност от този витамин, с цел да могат калцият и фосфорът да се употребяват за създаване на костите. При възрастните съществуването на меки кости е положение, наречено остеомалация.Усвояване на калций: Витамин D, дружно с калция, оказва помощ за построяването на костите и поддържа костите здрави. Слабите кости могат да доведат до остеопороза, загуба на костна компактност, което може да докара до фрактури. Този витамин, един път признат през устата или след излагане на слънчева светлина, се трансформира в дейна форма на витамина. Това е тази дейна форма, която предизвиква оптималното асимилиране на калций от вашата диета.Работа с паращитовидните жлези: Паращитовидните жлези работят минута за минута, с цел да балансират калция в кръвта, като споделят с бъбреците, червата и скелета. Когато има задоволително калций в диетата и задоволително деен витамин D, диетичният калций се всмуква и се употребява добре в цялото тяло. Ако приемът на калций е непълен или витамин D е невисок, паращитовидните жлези ще „ заемат “ калций от скелета, с цел да поддържат калций в кръвта в естествени граници.

Какви са последствията за здравето от недостига на този витамин?

Получаването на задоволително от този витамин също може да играе роля в поддържането на здравето ви като защищава от следните положения и вероятно оказва помощ за лекуването им. Това може да включва:

Сърдечни болести и високо кръвно наляганеДиабетИнфекции и нарушавания на имунната системаНякои типове рак, като рак на дебелото черво, простатата и гърдатаМножествена склероза

Кои са източниците на този витамин?

Можете да си набавите този витамин по разнообразни способи. Те могат да включват:

Излагане на слънце. Около 15-20 минути три дни в седмицата нормално са задоволителни.Чрез храните, които ядете.Чрез хранителни добавки.

Какво общо има слънчевата светлина с приемането на задоволително витамин D?

Има изгоди за здравето от слънчевата светлина. Витамин D се създава, когато кожата ви е изложена на слънчева светлина или по-скоро на ултравиолетовата B (UV-B) радиация, която слънцето излъчва. Количеството на този витамин, което кожата ви създава, зависи от фактори като:

Сезонът: Този фактор зависи ненапълно от това къде живеете. В региони като Кливланд, Охайо, UV-B светлината не доближава до земята шест месеца от годината заради озоновия пласт и зенита на слънцето.Часът от деня: Слънчевите лъчи са най-мощни сред 10 и 15 часаРазмерът на облачната завивка и замърсяването на въздуха.Къде живеете: Градовете покрай екватора имат по-високи равнища на ултравиолетова (UV) светлина. Това е UV-B светлината на слънчевата светлина, която кара кожата ви да създава витамин D.Съдържанието на меланин в кожата ви: Меланинът е кафяво-черен пигмент в очите, косата и кожата. Меланинът предизвиква почерняване на кожата. Колкото по-тъмна е кожата ви, толкоз повече излагане на слънце е належащо, с цел да получите задоволително витамин D от слънцето.

Какво общо има вашата диета с приемането на задоволително от този витамин?

Витамин D не се среща естествено в доста храни. Ето за какво някои храни съдържат прибавен този витамин. Всъщност по-новите етикети за питателните стойности на храните демонстрират количеството му, съдържащо се в дадена храна.

Може да е мъчно, изключително за вегани или хора с нетърпимост към лактоза, да получат задоволително от него от диетата си, заради което някои хора може да изберат да одобряват добавки. Винаги е значимо да ядете разнородни здравословни храни от всички хранителни групи. Съдържанието на витамини в другите храни е показано в идната таблица.

Съдържание на витамин D в разнообразни храни

ХранаСъдържание на витамин D в интернационалните единици (IU) на порцияМасло от черен дроб на тресчица, 1 супена лъжица 1360Риба меч, варена, 3 унции 566Сьомга, варена, 3 унции 447Риба звук, консервирана във вода, отцедена, 3 унции 154Портокалов сок, заздравен с витамин D, 1 чаша 137Мляко, обогатено с витамини, 1 чаша 115-124Кисело мляко, обогатено с 20% от дневната стойност на витамин D, 6 унции 80Сардини, консервирани в олио, отцедени, 2 сардини 46Черен дроб, телешки, варен, 3 унции 42Яйчен жълтък, 1 огромен 41Зърнени култури, обогатени с 10% от дневната стойност на витамин D, 1 чаша 40Сирене, швейцарско, 1 унция 6

От какъв брой витамин D се нуждаете?

При здрави хора нужното количество от този витамин дневно варира съгласно възрастта. Графиката по-долу демонстрира постоянно цитираните рекомендации на Института по медицина. Важно е да знаете, че това са общи рекомендации.

Ако имате остеопороза, Вашият доктор може да Ви предложи кръвен тест за равнищата на витамин D. Количеството на този витамин може да бъде персонализирано за всеки човек въз основа на резултатите. За доста по-възрастни пациенти добавката с този витамин, съдържаща сред 800 и 2000 IU на ден, която може да се получи без рецепта, може да бъде както безвредна, по този начин и потребна. Важно е да говорите с вашия доктор за вашите самостоятелни потребности.

Хора по възраст Препоръчителен хранителен банкет (IU/ден)Горно равнище на банкет (IU/ден)Бебета 0-6 месеца4001000Бебета 6-12 месеца4001500Деца 1-3 години6002500Деца 4-8 години6003000Хора 9-70г6004000Хора над 70 години8004000Жени 14-50 години, бременни/кърмещи6004000

Какво предизвиква недостиг на витамин D?

Дефицитът на този витамин може да бъде породен от характерни медицински положения, като да вземем за пример:

Кистозна фиброза, болест на Crohn и целиакия: Тези болести не разрешават на червата да всмукват задоволително витамин D посредством добавки.Операции за намаляване. Операциите за намаляване, които понижават размера на стомаха и заобикалят част от тънките вътрешности, вършат доста мъчно приемането на задоволителни количества от избрани хранителни субстанции, витамини и минерали. Тези хора би трябвало да бъдат деликатно следени от своите лекари и би трябвало да продължат да одобряват витамин D и други добавки през целия си живот.Затлъстяване: Индекс на телесна маса над 30 е обвързван с по-ниски равнища на витамин D. Мастните кафези го поддържат изолиран, тъй че да не се освобождава. Дефицитът на този витамин е по-вероятно да се появи при хора със затлъстяване.Бъбречни и чернодробни болести: Тези болести понижават количеството ензим, нужен за смяна на витамин D във форма, която се употребява в тялото. Липсата на този ензим води до несъответстващо равнище на деен витамин D в организма.

Какви други фактори могат да доведат до недостиг на този витамин?

Възраст: Способността на кожата да създава този витамин понижава с възрастта.Подвижност: Хората, които са у дома или рядко са на открито (например хора в старешки домове и други заведения), не могат да употребяват излагането на слънце като източник на този витамин.Цвят на кожата: Тъмната кожа е по-малко способна да създава този витамин, в сравнение с светлата кожа.Човешка кърма: Кърмата на дамата съдържа единствено малко количество витамин D. Често храните за кърмачета също включват единствено малко количество D. Следователно кърмачетата са изложени на риск да не получават задоволително от този витамин. Това е изключително правилно за кърмачета, които се хранят единствено с майчино мляко.

Могат ли медикаментите да причинят недостиг на витамин D?

Да, равнищата на този витамин могат да бъдат понижени от избрани медикаменти. Те включват:

ЛаксативиСтероидиЛекарства за намаление на холестеролаЛекарства за надзор на гърчоветеЛекарства за туберкулозаЛекарства за намаляване

Какви са признаците и признаците на недостиг на витамин D?

Тежката липса на витамин D предизвиква рахит, който се демонстрира при децата като погрешен напредък, уязвимост в мускулите, болки в костите и деформации на ставите. Това е доста рядко. Въпреки това, деца с недостиг на този витамин също могат да имат мускулна уязвимост или възпалени и мъчителни мускули.

Липсата на този витамин не е толкоз явна при възрастните. Признаците и признаците могат да включват:

УмораБолка в коститеМускулна уязвимост, мускулни болки или мускулни крампиПромени в настроението, като меланхолия

Как се диагностицира недостиг на витамин D?

Вашият доктор може да назначи кръвен тест за премерване на равнищата на витамин D. Има два типа проби, които могат да бъдат поръчани, само че най-често срещаният е 25-хидроксивитамин D, прочут в резюме като 25(OH)D. За кръвния тест експертът ще употребява игла, с цел да вземе кръв от вена. Не е належащо да постите или да се подготвяте по различен метод за този вид тест.

Колко постоянно би трябвало да проверявате равнищата на витамин D?

Лекарите нормално не назначават рутинни инспекции на равнищата на витамин D, само че може да се наложи да ревизират равнищата ви, в случай че имате избрани медицински положения или рискови фактори за почвата на недостиг. Понякога равнищата на този витамин могат да бъдат тествани като причина за признаци като дълготрайни болки в тялото, анамнеза за рухвания или фрактури на кости без забележителна контузия.

Как се лекува дефицитът на витамин D?

Целите на лекуването и профилактиката са едни и същи - да се доближи и по-късно да се поддържа съответно равнище на този витамин в тялото. Въпреки че може да обмислите да ядете повече храни, които съдържат този витамин и да получавате малко слънчева светлина, евентуално ще ви бъде казано да приемате добавки с този витамин.

Витамин D се предлага в две форми: D2 и D3. D2, именуван още ергокалциферол, идва от растения. D3, именуван още холекалциферол, идва от животни. Нуждаете се от рецепта, с цел да получите D2. D3 обаче се предлага без рецепта. Той се всмуква по-лесно от D2 и се задържа по-дълго в тялото.

Как мога да оказа помощ за попречване на недостиг на витамин D?

Трябва да ядете повече храни, които съдържат от този витамин: Вижте таблицата с хранителни източници на този витамин, включена в тази публикация. Имайте поради, че храните сами по себе си нормално не дават отговор на целесъобразните дневни равнища на витамин D.

Излагане на слънчева светлина, само че не прекомерно доста: не е ясно какъв брой тъкмо е належащо излагане на слънце. 10 до 15 минути излагане на слънце, два до три пъти седмично на лицето, ръцете, краката или гърба може да са всичко, което е належащо, с цел да усвоите уместно количество от този витамин.

Доверете се на висококачествените хранителнидобавки -!

Опитайте и се уверете сами!
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР