Полцията е проверила 14 протестиращи пред сградата на Висшия съдебен

...
Полцията е проверила 14 протестиращи пред сградата на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Столичната полиция е проверила 14 протестиращи пред съдебния съвет тази сутрин

Полцията е проверила 14 протестиращи пред постройката на Висшия правосъден съвет (ВСС) тази заран и е направила инспекция на самоличността им. Протестът бе проведен от " Демократична България " и " Да, България " във Facebook и подсилен от стотици жители. Повод за недоволството е номинирането на зам.-главния прокурор Иван Гешев за основен прокурор.

" Пред постройката през днешния ден са извършени два митинга. Единият от тях е нерегламентиран. Многократно се е стигало до ескалиране на напрежението сред двете групи жители ", оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

" Полицейските чиновници са работили според одобрен проект и са подхванали плануваните по закон ограничения, с цел да не бъде позволена физическа разпра сред протестиращите ", се споделя в известие от ведомството.

От полицията прецизират, че по отношение на прекратяването на груби нарушавания на публичния ред - ограничение на свободата на напредване на жителите и на придвижването на всеобщия градски превоз в региона на постройката на Висш съдебен съвет на ул. " Екзарх Йосиф " № 12, чиновници на столичната полиция са провели профилирана полицейска интервенция.

Проверките за определяне на идентичност са осъществени според член 70 алинея 1 т.3 от Закона за Министерство на вътрешните работи.

Сред тестваните е бил и синът на Елисавета Панова. Съпругата на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е изпратила отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което го осведоми за това, че синът й е бил спрян за инспекция пред постройката на Висш съдебен съвет.

" Днес, 25.07.2019г., по време на митинг пред постройката на Висш съдебен съвет чиновник на Министерство на вътрешните работи е изискал документ за идентичност от 20-годишният ми наследник и си е записал персоналните му данни. Преди това е трябвало да отговори къде отива: на митинг или на работа. Отговорът е бил: на митинг ", написа Панова в отвореното писмо до Борисов.

Елисавета Панова приканва премиера да разпореди инспекция на вътрешния министър за случилото се, тъй като " в този бележник са записани персоналните данни освен на моя наследник, само че и на други свободни хора, отишли да изразят гражданската си позиция против следващото безсрамие във върховете на властта ".

Съгласно член 6. от Закона за Българските персонални документи, жителите са длъжни при поискване от способените длъжностни лица, избрани със закон, да удостоверят своята идентичност с документ.

" Няма нормативна наредба, която да дава право на полицейските органи да записват данните от документите за идентичност на жителите " за всеки случай ", без задачата на записването да е сформиране на избран съответен документ ", демонстрира инспекция на Програма " Достъп до информация " по въпроса след сходни случаи при всеобщите митинги през 2013 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (30)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР