Полският президент Анджей Дуда назначи днес подкрепян от управляващата консервативна

...
Полският президент Анджей Дуда назначи днес подкрепян от управляващата консервативна
Коментари Харесай

Полският президент назначи подкрепян от управляващата партия нов председател на Върховния съд

Полският президент Анджей Дуда назначи през днешния ден подкрепян от ръководещата консервативна националистическа партия "Право и правдивост " (ПиС) правист за нов ръководител на Върховния съд (ВС), съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията дефинира това развиване като неоспорим триумф на държавното управление в опитите му да поеме надзор над най-висшата правосъдна инстанция в страната.

Новият първи ръководител на полския Върховен съд е 55-годишната Малгожата Мановска. Тя е шеф на държавното учебно заведение за съдии и прокурори.

Бурни реакции в Полша, откакто президентът подписа закона за наказване на съдии

Мановска е обект на дисциплинарно следствие за това, че е запазила поста си в учебното заведение, откакто е била назначена за член на Върховния съд през 2018 година Самото учебно заведение е разследвано за приключването на персонални данни на неговите чиновници, измежду които съдии и прокурори, отбелязва АП.

Мановска бе заместник-министър на правораздаването през 2007 година - предходния интервал на ръководство на ПиС.

Тя е била определена всред петима претенденти, препоръчани от Върховния съд.

Предишният първи ръководител на Водоснабдителна система, Малгожата Герсдорф, която се съпротивляваше против натиска от страна на държавното управление да подаде оставка, се отдръпна предишния месец след края на шестгодишния си мандат, напомня АП.

Полският президент също така назначи арбитър Михал Ласковски, който бе основният представител на Върховния съд при Герсдорф, за нов ръководител на Наказателното поделение на Водоснабдителна система.

Европейската комисия заплаши Полша със наказания поради акцията на държавното управление да си обезпечи надзор над най-висшата правосъдна инстанция в страната, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР