Полският премиер Матеуш Моравецки обвини руския президент Владимир Путин в

...
Полският премиер Матеуш Моравецки обвини руския президент Владимир Путин в
Коментари Харесай

Полският премиер обвини Путин в лъжа за ВСВ

Полският министър председател Матеуш Моравецки упрекна съветския президент Владимир Путин в неистина, оповестява " Асошиейтед прес ".

Обвинението му е във връзка изказванието на Путин, че точно Полша носи виновност за експлоадирането на Втората международна война. Според Моравецки задачата на Путин е по този метод да отклони вниманието от скорошните политически провали на Русия.

Преди към седмица съветският президент съобщи, че Полша носи отговорност за експлоадирането на войната и това ускори напрежението сред двете страни. В петък съветският дипломат във Варшава беше привикан за диалог в полското външно министерство поради думите на Путин.

Втората международна война стартира през 1939 година, когато в Полша нахлуват войските на нацистка Германия, а две седмици по-късно - и на Съветския съюз. Двойната окупация е осъществена дни, откакто двете тоталитарни страни подписват скришен протокол за делба на Полша и балтийските страни. Във войната умират към 6 милиона поляци, отбелязва " Асошиейтед прес ".
 Полша гневна на Путин, нарекъл полски дипломат
Полша гневна на Путин, нарекъл полски дипломат " антисемитска свиня "

Полското Министерство на външните работи привика съветския дипломат поради изявлението

Президентът Путин неведнъж е лъгал за Полша и постоянно го е правил напълно умишлено, твърди полският министър. По негови думи това става най-често, когато Москва усеща интернационален напън, провокиран от дейностите й. И то напън не на историческата, а на най-съвременната геополитическа сцена, прецизира Моравецки във Facebook и Туитър.

Той показва няколко неотдавнашни събития, които дефинира като провали за Русия. Сред тях е наложената поради приложимост на допинг краткотрайната възбрана съветски спортисти да вземат участие в интернационалните надпревари, както и несполучливият опит на Кремъл " изцяло да подчини Беларус на Русия ".

Полският министър председател уточни и удължаването на глобите на Европейски Съюз против Русия, които бяха наложени поради анексирането на Крим, както и глобите на Съединени американски щати във връзка с построяването на съветския газопровод " Северен поток 2 ".

Според Моравецки думите на съветския президент целят да прикрият точно тези проблеми.
 Русия поучава Полша да не се прави на жертва от ВСВ
Русия поучава Полша да не се прави на жертва от ВСВ

Иска опрощение от Варшава поради думите на тогавашния й дипломат в Германия

Опоненти на полското консервативно държавно управление упрекнаха полските управляващи, че са се забавили и не са реагирали задоволително изрично на изказванията на Путин , свързани с острата реакция на съветския водач против резолюция на Европейския парламент, в която се споделя, че Съветският съюз, както и Германия, носят отговорност за експлоадирането на Втората международна война. Руският президент назова резолюцията " цялостни нелепости ".

Путин бе безапелационен, че причина за войната не е бил пактът Рибентроп - Молотов, а Мюнхенското споразумение от 1938 година и акцентира, че Полша се е възползвала от него, с цел да реализира териториалните си искания към регион в днешна Чехия.

Освен това Путин упрекна и тогавашния дипломат на Полша в Берлин Йозеф Липски, който съгласно него подкрепял политиката на Хитлер и даже заречен да му вдигне монумент във Варшава, в случай че изпрати всички полски евреи в Африка.
 Русия упрекна Полша в пренаписване на историята за ВСВ
Русия упрекна Полша в пренаписване на историята за ВСВ

Този път Варшава отишла прекомерно далеч
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР