Полският министър-председател Матеуш Моравецки каза, че жената може да направи

...
Полският министър-председател Матеуш Моравецки каза, че жената може да направи
Коментари Харесай

Полският премиер: Жените имат право на аборт, ако животът им е застрашен

Полският министър-председател Матеуш Моравецки сподели, че дамата може да направи аборт, в случай че животът или здравето ѝ са застрашени, съобщи полската новинарска организация ПАП.

Премиерът сподели това в отговор на гибелта на 33-годишна жена предишния месец. Жената умря от септичен потрес, откакто беше приета в болница в южния град Нови Тарг в петия месец на бременността.

Смъртта ѝ е третата след стягането през 2020 година на така и така строгите закони за абортите в Полша. За трагичния излаз са упрекнати лекари, които не са направили аборт, на който дамата е имала законно право.

Според настоящия закон, дамите могат да извършат процедурата, в случай че здравето или животът им са застрашени.

Но деятелите на акцията " За избор " настояват, че страхът от правосъдно наказване, насаждан у лекарите от настоящата съвсем цялостна възбрана, ги е предиздвикал да откажат да извършат аборт, даже в случай че дамата се нуждае от подобен.

Моравецки обаче сподели, че полското законодателство ясно показва, че дамите могат да извършат процедурата при подобаващи условия.

" Абортът в никакъв случай не е елементарен избор, само че от време на време той е просто нужда и полското законодателство е ясно в това отношение ", сподели министър-председателят.

" Абортът е позволен във всички случаи, когато има някаква опасност за живота или здравето на дамата. Тя би трябвало да бъде избавена. Животът и здравето на дамата са най-важни ", сподели още Моравецки.

В очевидно послание към лекарите, които не са сигурни дали да извършат аборт, той добави: " Бих желал да помоля никой да не се крие зад неналичието на насоки или да има някакви страхове. Абортът е позволен в Полша в обстановка, в която животът и здравето на дамата са изложени на риск. Полското законодателство е ясно. "

Моравецки също по този начин изрази съболезнованията си на фамилията на дамата, умряла в Нови Тарг, като сподели, че това е " извънредно тъжно " и, че събитията към гибелта ѝ се проверяват, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вчера министърът на опазването на здравето Адам Неджелски разгласи назначението на комисия, която да създаде насоки за абортите за болничните заведения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР