Полският депутат в Европейския парламент Яцек Сариуш Волски написа в

...
Полският депутат в Европейския парламент Яцек Сариуш Волски написа в
Коментари Харесай

Не е изключено вето на Полша върху бюджета на ЕС, ако съкращенията са прекомерни

Полският народен представител в Европейския парламент Яцек Сариуш Волски написа в " Туитър " (Twitter), че не изключва опцията Варшава да наложи несъгласие върху новия финансов проект на Европейски Съюз за идващите седем години, в случай че съкращаването на разноските повлияе прекалено на страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Междувременно Съветът на Европейски Съюз по икономическите и финансовите въпроси се събира през днешния ден, с цел да приготви договарянията с Европарламента по бюджет 2020.

По оценка на полския евродепутат съкращенията могат да доближат до една четвърт от средствата на европейските фондове.

Съкращенията, препоръчани от Европейска комисия в седемгодишния бюджет на Европейски Съюз засягат най-силно страните от Централна Европа. Освен това има и спомагателни съкращения, които се основават на случайна и политически стимулирана оценка, наречена господство на закона. За Полша съкращенията са 23 %. Това е причина за несъгласие, а бюджетът се нуждае от единомислещо утвърждение, показва Сариуш.

Преговорите по бюджета на Европейски Съюз задълбочават разликите сред Изтока и Запада, а също по този начин демонстрират несъгласията във Вишеградската група (геополитическо обединяване, в което влизат Унгария. Полша, Словакия и Чехия) в обстановка, когато е належащо единение, твърди Яцек Сариуш Волски.

Европейски Съюз приема всяка година годишни бюджети на общността, в които се вършат ремонти, само че корекциите не могат да надвишават съгласуваните параметри на седемгодишния бюджет (сегашният изтича през 2020 година). Тази комплицирана стратегия на обмисляне се изяснява с това, че приходната част на бюджета на Европейски Съюз се образува въз основа на вноски от страните от Европейски Съюз, които се разграничават по мярка и би трябвало да бъдат деликатно съгласувани, както на европейско, по този начин и на национални нива.

Битката за бюджета обичайно е една от най-ожесточените в Брюксел. Тя също така се води в доста измерения. Страните може да се съюзят към отбраната на селскостопанските дотации, да вземем за пример, само че да са на разнообразни отзиви за размера на бюджета за районно развиване. Франция и Германия са на една страна що се отнася до въвеждането на връзка сред финансирането и зачитането на върховенството на закона, само че са в доста разнообразни лагери, когато стане въпрос за парите за фермерите.

Повече за позициите на страните членки по седемгодишния бюджет на Европейски Съюз четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР