Полският артист с две номинации за Грами ще представи рецитала

...
Полският артист с две номинации за Грами ще представи рецитала
Коментари Харесай

Световната сензация Якуб Юзеф Орлински с концерт в София

Полският актьор с две номинации за " Грами " ще показа рецитала " Красота и думи " пред българската аудитория на 13 февруари в зала " България " по покана на Соня Йончева и продуцентската ѝ компания SY11 Events

Един от най-харесваните и съвременни международни актьори в класическата музика Якуб Юзеф Орлински ще изнесе концерт в София на 13 февруари - в навечерието на Деня на влюбените. 33-годишният поляк има най-високия и рядко срещан мъжки певчески глас - контратеноровият, който в комбиниране с неговата невероятна харизма и неоспорим гений, му отреждат водещо място измежду оперните звезди, печелейки му хиляди интернационалните фенове. Въпреки младата си възраст, той към този момент има 6 записани албума.

Списъкът му с награди също е забележителен, а единствено преди броени месеци, през юни 2023 година, завоюва оценката " Певец на годината " с предпоследния собствен албум Farewells на едни от най-авторитетните награди за класическа музика Opus Klassic. Точно този диск е записан под съпровода на различен поляк и непосредствен другар на Орлински - пианиста Михал Биел. Той също идва за концерта " Красота и думи " в София, а двамата ще изпълнят някои от композициите, включени във Farewells.

Орлински към този момент има и две номинации за " Грами " - през 2021-а в категорията " Най-добър оперен запис " за осъществяването му в " Агрипина " от Хендел дружно с интернационалния оркестър Il Pomo d`Oro, където концертмайстор е българската цигуларка Зефира Вълова. Година по-късно той още веднъж получава " Грами " номинация в същата категория, само че за осъществяването му в продукцията " Евридика " (композитор Matthew Aucoin) на " Метрополитън опера " в Ню Йорк.

Орлински и Биел са подготвили извънредно разнообразна стратегия за родната аудитория, която включва както песни на модерни полски композитории, по този начин и одобрени барокови композиции на майсторите в жанра Хенри Пърсел и Георг Фридрих Хендел.

Рециталът " Красота и думи " е четвъртият подред концерт от първия сезон на цикъла " Съкровени гласове ", осъществен от оперната прима Соня Йончева и нейната продуцентска компания SY11 Events.

" Пяла съм с Яkуб Орлински във Франция преди няколко години. В него има нещо особено като актьор, тъй като показва класичексата музика по нов и забавен метод, с което притегля по-младата публика на всички места по света. Това търсене на особеното е изключително значимо за нашето изкуство, с цел да се отвори към новите генерации и съм извънредно щастлива, че българската аудитория ще има опция да се наслаждения на музиката му ", споделя Соня Йончева.

Огромният интерес към неговия гений се потвърди още през 2017 година по време на годишния летен френски фестивал Aix-en-Provence Festival. Тогава Орлински показа композицията Vedrò con mio diletto от операта " Джустино " на Антонио Вивалди. Изпълнението му бе гледано онлайн от близо 4 милиона души, а до този миг клипът в YouTube e събрал повече от 11 милиона гледания.

Критиката също е благосклонна към Орлински и дефинира легатото в неговото пеене като извънредно, а това че има превъзходна дикция, толкоз характерен тембър и доста прецизен музикален нюх му придават мощна характерност и изискан жанр за поднасяне на класическото изкуство.

Орлински гастролира постоянно в едни от най-престижните международни подиуми като " Ковънт гардън ", " Метрополитън опера ", " Карнеги Хол ". Възпитаник е на The Chopin University of Music и фамозния върховен американски институт за изкуства The Juilliard School. Сред най-запомнящите му функции са тези в оперите " Агрипина " и " Алчина " от Хендел, както и " Орфей и Евридика " на Кристоф Вилибалд Глук. През 2022 година той се превъплъти в облика на Дидимус от операта " Теодора " още веднъж на Хендел - копродукция на Кралската опера в Лондон и Teatro Real (Мадрид), където си партнираше с невероятното американско мецосопрано Джойс Ди Донато. Тя също ще изнесе концерт в България на 31 май 2025 година, с който ще закрие втория сезон на " Съкровени гласове ".

За съпровода по време на рецитала си в София, Якуб Орлински е поканил неговия съотечественик - пианиста Михал Биел. Двамата концертират дружно от години, а Биел е добре прочут актьор на интернационалната сцена, печелил е редица награди и състезания и също като Орлински е приключил The Juilliard School, където преподава и до през днешния ден.

Животът на полския контратенор отвън сцената е на по-малко динамичен и забавен откъм занимания. Орлински е разпален брейк танцьор от младеж и е печелил няколко интернационалните денс надпревари, също така се изявява като модел, рекламно лице е на редица международни марки и постоянно краси кориците на водещи фешън списания като Vogue и Еlle. Запазена марка за него е да извършва брейк придвижвания по време на концертите си, с цел да разчупи стандартите в общоприетото и по-статично показване на класическата музика, както самият той добавя.

Концертът " Красота и думи " на 13 февруари в зала " България " е с начален час 19:30 и се реализира в партньорство с Полски институт в София.

Якуб Юзеф Орински
Една от най-обичаните и фамозни оперни звезди на това десетилетие, Якуб Юзеф Орлински се утвърждава като един от водещите международни актьори, триумфирайки на сцената, в концертни изяви и звукозаписни продукции. Неговите разпродадени концерти и рецитали в цяла Европа и Америка притеглят нови фенове на класическото изкуство, а последният му запис в акомпанимент на приятеля и пианист Михал Биел, озаглавен Farewells, му носи влиятелната премия Opus Klassik за артист на годината (2023). Новият му албум Beyond излиза през октомври 2023 година През миналия сезон полският контратенор пее в операта " Орфей и Евридика " в спектакълa на Роберт Карсен в парижкия спектакъл " Шанз-Елизе ", последван от нова режисура на същото произведение в операта в Сан Франциско на Матю Озава. Орлински се причислява и към турнето на интернационалния оркестър il Pomo d`oro (към него концертмайстор е българската цигуларка Зефира Вълова), като пее основната роля в Tolomeo Re d`Egitto на Хендел на огромните европейски подиуми, измежду които Teatro Real в Мадрид и Парижката опера. Извън оперната сцена публиката има опция да опознае артиста в документалния филм на Arte Music for a While (2023), станал най-гледаният документален филм за просвета по този ефирен канал. Акцентите през настоящия сезон включват европейско турне за промоцията на новия албум Beyond на Якуб, което към този момент стартиа, и американско турне напролет. Той ще взе участие и в нова режисура на " Олимпиада " от Вивалди в спектакъл " Шанз-Елизе ", преди да се причисли към дългогодишния си музикален сътрудник, пианиста Михал Биел, за поредност от извънредни рецитали в цяла Европа.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР