Полските сили за сигурност разбиха канал за трафик на хора.

Полските сили за сигурност разбиха канал за трафик на хора. ...

В Полша разбиха канал за трафик на хора.


Полските сили за сигурност разбиха канал за трафик на хора. След акция в три провинции са задържани 10 души. В няколко камиона пък са открити 21 виетнамски граждани.

Още за операцията и подробности за схемата за нелегален трафик на хора разказва Теодора Гатева.

Полските власти засичат трафикантите преди няколко месеца. След активна оперативна работа, успяват да установят едно от използваните от тях превозни средства. Това води до спецакцията късно снощи. Задържани са деветима поляци и един виетнамец.

Иззети са пари и фалшиви паспорти. Според разследването е установено, че ръководител на групата бил поляк, който сам издирвал мигранти, които искат да се придвижат към Западна Европа. Предполага се, че трафикантите са работили най-вече с виетнамци. Използвани са камиони и кемпери под наем. В тежкотоварните автомобили са били изградени специални тайници, зад същинския товар. По време на преходите мигрантите са прекарвали в тях десетки часове.
Ивона Юркевич, говорител на Централното бюро за разследване: Условията, при които са пътували, са крайно трудни и опасни. Разследването показа, че организираната криминална група се е занимавала с трафик на мигранти, предимно от виетнамски произход, по маршрута от Румъния, през Полша, с крайни дестинации Германия, Франция и Великобритания.
Полша е била транзитна спирка. Пътуването е започвало в Румъния, минавали са през Унгария и Словакия. В Полша мигрантите са разпределяни в камиони за Германия. Сумата, която виетнамските граждани са плащали, е била от 5800 до 18 000 евро на човек. Арестуваните 10 души са обвинени в участие в организирана престъпна група. По време на акцията на полската полиция са задържани и още 13 души, замесени в трафик на хора в Германия и Великобритания.

Източник: bnt.bg