Полските депутати обсъждаха днес два, внесени от граждани законопроекта, които

...
Полските депутати обсъждаха днес два, внесени от граждани законопроекта, които
Коментари Харесай

В парламента на Полша бе внесен проектозакон за забрана на абортите

Полските депутати обсъждаха през днешния ден два, импортирани от жители законопроекта, които ще вкарат съвсем цялостна възбрана на абортите, както и ще криминализират половото образование в страната, съобщи ДПА.

И двата законопроекта бяха импортирани в Народното събрание в качеството на цивилен начинания, като всеки е събрал поддръжката на над 100 000 жители.

Абортите са законни в Полша само в три случая: когато бременността съставлява опасност за живота и здравето на майката; когато е резултат на неразрешени дейности като обезчестяване или блудничество, и при положение на тежък и безвъзвратен недостатък или неизлечимо заболяване на плода.

Снимка: EPA

Един от обсъжданите през днешния ден законопроекти ще отстрани тази трета опция поради която се правят забележителна част от законните аборти в Полша. Почти 1100 аборта са осъществени през 2018 година в полски лечебни заведения, съгласно данни на здравното министерство.

Вторият законопроект, с изключение на всичко друго, ще вкара санкции и даже планува затвор до три години за водене на часове по полово обучение. Въпросният законопроект бе иницииран от придвижване против абортите и направен от асоциацията " Спрете педофилията ", която вижда в него средство за " отбрана на децата и младежта от полова безнравственост ".

Снимка: Reuters

Законопроектът против абортите, подсилен от друго придвижване против абортите, провокира през вчерашния ден митинги в столицата Варшава, на които стачкуващите дойдоха с коли поради ограниченията за обществена отдалеченост по отношение на ковид.

Предложените законопроекти провокираха също интернационалните рецензии, в това число от страна на евродепутати, " Амнести интернешънъл " и от Съвета на Европа.
" Призовавам Народното събрание на Полша да отхвърли и двата законопроекта и да бъде внимателен към всички други начинания, които имат за цел да лимитират човешките права и да жигосат избрани обществени групи ", съобщи през вчерашния ден Дуня Миятович, комисар за човешките права на Съвета на Европа.

Снимка: Reuters

Законопроектите бяха остро подложени на критика от опозиционни депутати по време на разискването им през днешния ден следобяд. Депутатите от ръководещата консервативна партия " Право и правдивост " (ПиС) се изрекоха в поддръжка на законопроектите по време на дебатите.

Предстои на следващия ден долната камара на полския парламент - Сеймът да гласоподава законопроектите на първо четене или да ги отхвърли, показва ДПА.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР