Полша затвори най-големия си бежански център, създаден за украинци, бягащи

...
Полша затвори най-големия си бежански център, създаден за украинци, бягащи
Коментари Харесай

Полша затвори най-големия бежански център за украинци

Полша затвори най-големия си бежански център, основан за украинци, бягащи от войната в Русия, като съобщи, че към този момент няма потребност от него.


Това се дължи на обстоятелството, че множеството от жителите му към този момент са намерили дом другаде, заяви " TVP World ".

Решението идва, откакто предходната година Варшава получи интернационална хвалба за това, че е работила като съществена врата на Европейски Съюз за украинците.

Около 1,5 млн. украинци се записаха за краткотрайна протекция в Полша през 2022 година, а милиони други пътуваха през Полша до други страни.

Много от украинците бяха посрещнати в частни домове като част от огромни старания за подкрепяне, проведени от полското гражданско общество, само че управляващите отвориха и няколко центъра за настаняването им.

Центърът в Надаржин, построен въз основата на изложбен център в покрайнините на Варшава, напролет на 2022 година приюти до 9 хиляди украинци.

Когато той беше затворен, към 300 бежанци, които към момента живееха в оборудването, бяха преместени на други места.

" Надаржин постоянно е бил предопределен за краткотраен заслон за бежанци ", сподели Дагмара Залевска, представител на провинция Мазовия, където се намира центърът.

Сега затварянето му е целесъобразно и заради обстоятелството, че " броят на бежанците от Украйна, които идват в Мазовия, е нищожен ".

Местните филантропични служащи обаче настояват, че неочакваното закриване е изненадало бежанците. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР